Número 181
novembre 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Rosaura Farré, l’Institut Danone i Indústries Balfegó, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans

Luis Moreno, president de l'Institut Danone; Rosaura Farré; Pere Vicent Ballfegó i Montserrat Brull, d'Indústries Ballfegó; Mireia Medina;   Carmen Cabezas i Jordi Salas


El Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC) va lliurar el 21 de novembre el IV Premi Ramon Turró a una trajectòria d’excel·lència en el camp de la nutrició a Rosaura Farré Rovira, catedràtica jubilada de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València. El IV Premi CCNIEC a la millor iniciativa de la indústria alimentària ha estat concedit a l’Institut Danone, i el II Premi CCNIEC Marc Viader a la innovació en productes alimentaris, a Indústries Balfegó. L’acte, que es va celebrar a la Sala Prat de la Riba de l’Institut, va estar presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC; Carmen Cabezas, subdirectora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i Mireia Medina, subdirectora general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya. L’obertura va estar a càrrec de Jordi Salas, director del CCNIEC.

El IV Premi CCNIEC Ramon Turró ha reconegut Rosaura Farré «per la seva dilatada i fructífera trajectòria docent i investigadora en l’àmbit de la nutrició». Farré, catedràtica jubilada de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València i doctora en farmàcia per la Universitat de Barcelona, va aprofundir la seva formació a l’Institut National Agronomique Paris-Grignon. A la Universitat de València ha estat directora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Bromatologia, Toxicologia i Medecina Legal. També ha exercit de professora a la Universitat de Sevilla i a la de Barcelona, i en aquesta última ha estat directora de la Fundació CESNID (Centre d’Ensenyament Superior de Nutrició i Dietètica). La seva recerca sobre la biodisponibilitat dels minerals, les modificacions dels aliments com a conseqüència dels tractaments tecnològics o l’emmagatzematge i avaluació de l’estat nutricional de les poblacions es reflecteixen en més de cent cinquanta articles en revistes d’alt impacte i altres treballs de revisió i capítols de llibres. Ha efectuat estades com a docent i investigadora a l’Institut für Lebensmittel und Technologie de Berlín, a la Universitat de Piura (Perú) i de San Carlos de Guatemala. Ha estat presidenta de la Societat Espanyola de Nutrició, presidenta del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i membre de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

El IV Premi CCNIEC a la millor iniciativa de la indústria alimentària per la promoció de la recerca científica ha reconegut la tasca de l’Institut Danone per «la promoció de la qualitat de vida dels ciutadans mitjançant la millora dels hàbits alimentaris saludables». La seva actuació es concreta en tres línies principals: el foment de la investigació, el desenvolupament de la formació i la divulgació científica en alimentació, nutrició i salut.

El II Premi CCNIEC Marc Viader a la innovació en productes alimentaris ha estat atorgat a Indústries Balfegó, «pel seu decidit impuls en el finançament, la participació i la realització —conjuntament amb diferents organismes públics— de projectes de recerca per a la sostenibilitat de la tonyina vermella». El jurat destaca Indústries Balfegó com «una empresa única que realitza traçabilitat de totes les parts de la tonyina, incloent-hi les anàlisis microbiològiques i la salubritat».

El CCNIEC és format per la majoria de grups de recerca reconeguts dels Països Catalans dedicats a l’alimentació, la nutrició i el metabolisme. Creat el 1999, té per objectiu fonamental contribuir a l’avenç de la recerca bàsica i aplicada en nutrició i a millorar la qualitat de la informació i la formació nutricional de la societat. El jurat dels premis el formen els membres de la Junta Permanent del CCNIEC (Jordi Salas-Salvadó, Maria Isabel Covas, Lluís Serra, Josep A. Tur i Montserrat Barbany), el director general de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat de Catalunya.
 

Piula aquesta notícia Facebook mail


Notícies

* El català avança malgrat l’entorn sociopolític advers

* El centenari de les Normes ortogràfiques de l’IEC es clou amb un acte a la Conselleria de Cultura

* L’IEC i la Diputació de Barcelona renoven la seva col·laboració institucional

* Declaració de l’IEC sobre el dret de Catalunya a decidir el seu futur

* Francesc Gonzàlez i Sastre, reelegit president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* Rosaura Farré, l’Institut Danone i Indústries Balfegó, premiats pel Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC i l’Acadèmia Catalana de Gastronomia proposen la creació d’un observatori del turisme gastronòmic a Catalunya

* L’IEC publica la primera part del Diccionari d’historiadors de l’art català, dirigit per Francesc Fontbona i Bonaventura Bassegoda

* Més de tres-cents científics es reuneixen a Catalunya en la I Jornada de Bioinformàtica i Biologia Computacional

* Catalunya, en la quarta posició mundial en citacions per document a les revistes científiques Nature i Science

* Els ecosistemes naturals que envolten les grans ciutats centren la X Jornada CREAF-SCB-ICHN

* El Consell Permanent de l’IEC visita l’abadia de Montserrat

* L’hispanista Paul Preston, membre corresponent de l’IEC, guardonat amb el XXXVII Premi d’Honor Lluís Carulla


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa