Història de la matemàtica, resultats, contextos i textos. Grècia

Direcció

Pilar Bayer i Isant
Institut d'Estudis Catalans - Universitat de Barcelona

Col·laboradors: 

Josep Pla i Carrera (UB)
Margarida Bassols Puig (UB)
 
Síntesi

El projecte contempla la redacció d’una història de la matemàtica grega en quatre volums. Cadascun dels volums constarà de dues parts: a) un corpus històric i b) traduccions al català de textos grecs que constitueixen la base del corpus.
 
El primer volum cobreix el període que va de Tales i Pitàgores a Plató i Aristòtil. Conté: a) quatre capítols amb una contextualització històrica i filosòfica de l’època, i b) tres apèndixs amb les traduccions de més d’un centenar de textos, els més extensos dels quals són el Tractat de les lúnules d’Hipòcrates de Quios i el text aritmètic contingut en La República de Plató.
 
El segon volum contindrà una adaptació anotada i comentada d'Els Elements d'Euclides.
 
El tercer volum cobrirà la matemàtica grega del segle III aC amb textos d'Euclides, d'Apol·loni, d'Arquímedes, d'Eratòstenes i d'Aristarc de Samos.
 
El quart volum cobrirà la resta de la matemàtica grega fins a la fi del segon període de l’Escola d’Alexandria, al segle IV dC, amb la mort d’Hipàtia. La part principal de les traduccions constarà de l’Aritmètica de Diofant.
 
 
Abstract
 
The project consists of writing a history of Greek mathematics in four volumes. Each volume will have two parts: a historical corpus and a Catalan translation of Greek texts which are part of the basis of the corpus.
 
The first volume includes the period from Thales and Pythagoras to Plato and Aristotle. The second and third volume will contain an adaptation ot the Euclid’s Elements. The fourth volume will cover Greek mathematics of the 3rd century BC with Euclid, Archimedes Apollonius. 

 

Paraules clau

Història de les matemàtiques; clàssics; traduccions

 

Inici del projecte

2015 -

 

Antecedents

Arrels germàniques de la matemàtica contemporània : amb una antologia de textos matemàtics de 1850 a 1950 
Autor/a: Bayer i Isant, Pilar ; Guàrdia Rúbies, Jordi ; Travesa, Artur 
Data de l´edició: 2012 
ISBN: 978-84-9965-119-4

Autor/a: Gauss, Carl Friedrich 
Data de l´edició: 1996 
ISBN: 84-7283-313-5
 
 

 

Resultats

Autor: Pla i Carrera, Josep 
Data de l´edició: 2016 
ISBN: 978-84-9965-308-2 
Premi Crítica Serra d’Or 2017 en la categoria de Recerca (Altres ciències).
 
Autor: Pla i Carrera, Josep 
Data de l´edició: 2016 
ISBN: 978-84-9965-307-5 
Premi Crítica Serra d’Or 2017 en la categoria de Recerca (Altres ciències).
 
Presentacions
 
Josep Pla i Carrera, Pilar Bayer. Presentació de les obres Història de la matemàtica: Egipte i Mesopotàmia, resultats, textos i contextos i Història de la matemàtica grega I (De Tales i Pitàgores a Plató i Aristòtil): resultats, textos i contextos. Institut d’Estudis Catalans, 17/11/2016.
 
Josep Pla i Carrera. Presentació de les obres Història de la matemàtica: Egipte i Mesopotàmia, resultats, textos i contextos i Història de la matemàtica grega I (De Tales i Pitàgores a Plató i Aristòtil): resultats, textos i contextos. Facultat de Matemàtiques i Informàtica, UB, 22/03/2017.
 
Josep Pla i Carrera. Discurs d’agraïment per la concessió del Premi Serra d’Or, modalitat recerca 2017. Fundació Endesa, 03/05/2017
 
Josep Pla i Carrera, Pilar Bayer. Presentació de les obres Història de la matemàtica: Egipte i Mesopotàmia, resultats, textos i contextos i Història de la matemàtica grega I (De Tales i Pitàgores a Plató i Aristòtil): resultats, textos i contextos. Màster de Formació del Professorat de Secundària de Matemàtiques impartit per les universitats de Barcelona. UPF, 13/11/2017.
 
Josep Pla i Carrera. Presentació de les obres Història de la matemàtica: Egipte o Mesopotàmia, resultats, textos i contextos i Història de la matemàtica grega I (De Tales i Pitàgores a Plató i Aristòtil): resultats, textos i contextos. UAB, 28/02/2018.
 
Josep Pla i Carrera. Presentació de les obres Història de la matemàtica: Egipte o Mesopotàmia, resultats, textos i contextos i Història de la matemàtica grega I (De Tales i Pitàgores a Plató i Aristòtil): resultats, textos i contextos. UPC, 4/5/2018.

 

Més informació

 

 

 

 

 

Secció de Ciències i Tecnologia

Àrea geogràfica


Pàgines Web

 

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència