Secció Filològica - Projectes de recerca

Digitalització de l'epistolari Josep Sebastià Pons

Direcció

August Bover i Font
Universitat de Barcelona

Ponent

Josep Moran i Ocerinjauregui
Institut d'Estudis Catalans -

Col·laboradors:

Mercè Comas i Lamarca
 
Síntesi

El projecte té com a finalitat la recuperació i edició de l’epistolari de Josep Sebastià Pons. Inicialment, es van localitzar 77 lletres escrites o rebudes pel poeta, que incloïen correspondència amb Francesc Matheu, Joan Maragall, Tomàs Garcés, Marià Manent i Pau Casals. Posteriorment. Més endavant, es va localitzar una altra part de l’arxiu familiar del poeta en la qual hi havia més correspondència. El total de registres localitzats actualment es de 174, que contenen cartes escrites en català, francès i espanyol, amb 29 corresponsals entre els quals hi ha els pares i les germanes del poeta, i personalitats com Caterina Albert/Víctor Català, Ramon Aramon i Serra, Edmon Brazès, Josep M. de Casacuberta, Pau Casals, Pompeu Fabra, Ventura Gassol, Aristides Maillol, Albert Manent, Frederic Mistral, Enric Morera, Raymond Queneau, Max Rouquette, Jordi Rubió, Joaquim Ruyra, i Joan Triadú. 

S’ha procedit a la digitalització dels documents localitzats i s’han transcrit. S’ha creat una aplicació informàtica amb la finalitat de poder recopilar millor la informació i facilitar la recerca amb els camps següents: data, emissor, receptor, lloc, llengua, tipus, tema, incidència, topònims i antropònims.  
 
 
Abstract
 
Epistolari Josep Sebastià Pons is the compilation of letters written by the Northern-Catalan poet Josep Sebastià Pons (1886-1962) along his live. The give a lot of information about his live, his Works, and his relationship with many writers and artists from Catalonia, Northern Catalonia, and France.  

 

Paraules clau

Josep Sebastià Pons, literatura catalana segle XX, art català del segle XX, literatura occitana del segle XX, art occità del segle XX, Catalunya del Nord.

 

Inici del projecte

2005 - 2014

 

Antecedents

 

Resultats

Articles

Bover i Font, August. «La muntanya, el mar i les noies... El país, l’art i l’amistat en la correspondència entre Josep Sebastià Pons i Aristides Maillol». A: Miscel·lània d'homenatge a Joan Martí i Castell, II. Tarragona: Universitat Rovira i Virgili, 2016. p. 139-147.
 
Bover i Font, August. «Més enllà de les fronteres. La poesia de Josep Sebastià Pons» A: Poetaris, 4 (2013), p. 14-18.
 
Bover i Font, August. «Edició electrònica de l’epistolari de Josep Sebastià Pons» A: Cahiers des Amis du Vieil Ille, 199 (Illa, desembre 2012), p. 112-115.
 
 
Comunicacions
 
Comunicació “Presentació del projecte d’edició electrònica de l’epistolari de Josep Sebastià Pons” a Diada Ponsiana ‘Pons, país i llengua’, celebrat a Illa (Rosselló), el 7 de setembre de 2012. 
 

 

Més informació

 

 

Àrea geogràfica


Pàgines Web

http://taller.iec.cat/jspons/epistoles.asp

 


 


Amb el suport de

 

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia

Ministerio de Ciencia e Innovación

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte