Secció de Ciències Biològiques

Darwin2009.cat

Direcció

Juli Peretó i Magraner
Institut d'Estudis Catalans - Universitat de València

Col·laboradors: 

Jesús Català i Gorgues
Andrés Moya i Simarro
Víctor Navarro Brotons
Soledad Rubio Candel
 
Síntesi

El programa Darwin2009.cat va catalitzar les diverses accions que la Universitat de València i l’Institut d’Estudis Catalans desplegaren conjuntament durant la celebració de l’Any Darwin. El programa va posar les bases de l’activitat interdisciplinària que va fer possible la publicació de llibres, l’execució d’exposicions, la producció d’un documental científic i la celebració de simposis i conferències. El programa també va permetre el treball en col•laboració d’historiadors de la ciència, biòlegs evolucionistes, experts en divulgació científica, periodistes, dissenyadors i artistes.  
 
 
Abstract en anglès
 
The program Darwin2009.cat catalyzed the diverse actions that the University of Valencia and the IEC deployed jointly during the celebration of Darwin’s year. This program put the bases of the interdisciplinary activity that made possible the publication of books, the execution of exhibitions, the production of a scientific documentary and the celebration of symposia and conferences.
 

 

Paraules clau

Evolució, divulgació científica, il·lustració científica, història de l’evolucionisme, ensenyament de l’evolució, Darwin.

 

Inici del projecte

2008 - 2009

 

Antecedents

 

Resultats

Publicacions

Moya, Andrés; Peretó, Juli. Charles Darwin. L’origen de les espècies. Il·lustracions: Carles Puche. Barcelona i València: Coedició IEC/PUV, 2009. Publicació en tres idiomes.
 
Navarro, Víctor; Català, Jesús (coord.) Charles Darwin: el seu temps, la seua obra, la seua influència. Barcelona i València: Coedició IEC/Càtedra de Divulgació de la Ciència-PUV, 2010. Catàleg de l’exposició del mateix nom. Inclou textos de: J. M. López Piñero, V. Navarro, J. Català, T.F. Glick, F. Pelayo, M. de Renzi, M. Belinchón, A. Moya, J. Peretó.
 
 
Exposicions
 
«Charles Darwin: el seu temps, la seua obra, la seua influència». Direcció científica de Víctor Navarro i Jesús Català. Secretaria tècnica: Layra Lanuza. Disseny: L3C, Teresa Tomàs i Paco de la Torre. Execució: Fet d’Encàrrec. 
 
Exhibicions:
  • València. Institut López Piñero d’Història de la Medicina i la Ciència (UV-CSIC). Sala Lluís Alcanyís de febrer a setembre de 2009.
  • Barcelona. Institut d’Estudis Catalans. Sala Joan i Pere Coromines, de setembre a novembre de 2009.
Exhibicions de la versió resumida:
  • Barcelona. Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia (desembre 2009)
  • Gandia. Museu Arqueològic de Gandia (febrer de 2012)
  
«Senyor Darwin, quina gran idea!» Direcció científica de Joaquim Baixeras. Textos de J. Baixeras, X. López-Labrador, E. Desfilis i J. Peretó. Disseny: L3C, Teresa Tomàs i Paco de la Torre. Exposició itinerant.
 
Inauguració:
IES Lluís Vives de València (novembre 2009)
 
Itinerància per Instituts d’Ensenyament Secundari durant 2010 i 2011:
IES Gregori Maians (Oliva)
IES Les Foies (Benigànim)
IES Moixent (Moixent)
IES Benaguasil (Benaguasil)
IES Professor Broch I Llop (Vila-Real)
 
 
Documental
 
Tras la huella de Darwin. Documental, 52 min. Direcció Harmonia Carmona i Maria Sales. Guió: Harmonia Carmona. Assessor científic: Juli Peretó. Producció executiva: Miquel Francès. Producció: Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València amb la col·laboració de la Càtedra de Divulgació de la Ciència. Idiomes: Català, castellà i anglès. Premi al millor guió i finalista a TeleNatura 2010 (Universitat de Navarra) i finalista al Festival Scinema 2010 (Austràlia).

 

Més informació

 

 


Amb el suport de

 

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia

Ministerio de Ciencia e Innovación

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte