Pirineus Romànics (PROM) / [Convocatòria IEC 2023]

Direcció

Immaculada Lorés i Otzet
Institut d'Estudis Catalans - Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la Universitat de Barcelona

Equip de recerca: 

Milagros Guardia, Catedràtica d’Història de l’art, Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM), UB 
Carles Mancho, Professor titular d’Història de l’Art, IRCVM, UB 
Roser Piñol Bastidas, Professora col·laboradora d’Història de l’Art, IRCVM, UB 
Juan Antonio Olañeta, Professor associat, UB i UdL 
Josep M. Palau Baduell, IEC – Oficina d’assessorament històric 
Marta Espinosa, IEC – Servei d’Informàtica 
Robert Latorre, IEC – Servei d’Informàtica 
 
Síntesi

PIRINEUS ROMÀNICS (PROM) és un projecte de transferència del coneixement, resultat de la concreció de l’abast territorial feta en el projecte del 2020 Disseny i planificació del projecte ‘Romànic en xarxa’. Tracta sobre el patrimoni romànic pirinenc, un vast territori que s’estén a banda i banda de la cadena muntanyosa i que configura una gran regió artística històrica. 
 
El projecte pivota en la construcció d’un portal web d’accés obert i multilingüe que presentarà el Romànic pirinenc d’una manera integrada, contextualitzada, amb continguts actualitzats i comprensible, tot «acostant» les obres deslocalitzades als monuments d’on procedeixen. Serà una eina que sens dubte millorarà qualitativament la difusió de l’art romànic, tant des d’un punt de vista quantitatiu, perquè estarà també en anglès, com qualitatiu. La plataforma web serà útil també per als gestors, conservadors i restauradors del patrimoni, i podrà ser el nucli a partir del qual generar projectes de col·laboració (catalogació del patrimoni, de turisme cultural, etc.). 
 
El portal web ha de permetre tant la introducció de les dades en línia per part d’usuaris autoritzats com la cerca i consulta de les dades. En aquests moments, ja es disposa de l’estructura de les dades i de la base de dades, així com d’una maqueta del portal web, amb el logotip, la guia d’estil i la pàgina de cerca. Ara cal abordar el desenvolupament informàtic, que s’haurà de fer necessàriament en diverses fases. 
 
L’equip del projecte està format per investigadors del grup de recerca ArsPicta, de la UB, així com per tècnics del Servei d’Informàtica i de l’Oficina d’assessorament històric de l’IEC. Des de l’inici, el projecte s’entén que ha de ser necessàriament plantejat com a col·laboratiu, tant en la introducció de dades per part d’investigadors d’universitats i centres de recerca, com en el referent a la implicació dels museus i ens gestors del patrimoni. 
 
 
 
 
Abstract 
 
Design and planning of an international project on Romanesque art that will focus attention on the Pyrenees and its northern and southern territories. It is a knowledge transfer project in which new information and communication technologies (ICT) will contribute to an updated and attractive presentation of Romanesque art. The project consists in creating an open access portal, with a complex online database, with rigorous and up-to-date content, accompanied by an important graphic apparatus of the Romanesque monuments and their georeferencing and the works of art. The portal will incorporate both the latest research results and changes in the historical-artistic perspective on the Romanesque building and the elements that were part of it. In addition, the construction of a new geography of Romanesque art is another main point of this portal: a rigorous historical perspective, the political and religious geographical divisions of the period, the communication routes through which people, objects, ideas, etc. passed through, and the iconographic and stylistic characteristics that draw spaces for artistic connections.
 
Amb la col·laboració de

 

 

 

Paraules clau

Art romànic, Pirineus romànics, TIC, patrimoni cultural

 

Inici del projecte

2020 -

 

Antecedents

 - En els inicis de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), l’Art romànic va ocupar un espai molt destacat, i la institució va tenir un indiscutible paper protagonista en la seva redescoberta, estudi i difusió. En la reunió fundacional, J. Puig i Cadafalch i J. Pijoan van proposar respectivament dues iniciatives que serien de gran transcendència: l’expedició a la Vall d’Aran i la Ribagorça (la van anomenar “missió a la ratlla de l’Aragó”) i la publicació de Les pintures murals catalanes –la primera publicació de l’IEC. Ambdues iniciatives van ser pioneres i sens dubte van contribuir a dotar de prestigi científic l’Institut en els seus moments inicials. Així mateix, ambdues van tenir conseqüències molt importants que han condicionat la manera com avui coneixem el romànic: les primeres publicacions, la intervenció dels antiquaris i la dispersió d’objectes mobles de les esglésies i, finalment, l’arrencament de les pintures murals.

- La Secció Històrico-Arqueològica va iniciar l’any 1984 la base de dades de l’Art Romànic (ARCAT), sota la direcció de Joan F. Cabestany i Fort, un projecte que el 1990 va ser assumit per l’IEC. La base de dades i l’arxiu fotogràfic digital es conserven a l’Arxiu de l’IEC. 
 
- La realitat de l’art romànic es caracteritza per la dispersió, que es dona en diferents graus. Sovint, l’edifici està desposseït no només de tots o part dels elements mobles, imatges de culte i objectes litúrgics, que es troben en museus i col·leccions, sinó que moltes vegades la decoració mural ha estat totalment o parcial arrencada. Aquesta situació dificulta la percepció i comprensió del monument en la seva integritat. 
 
- El grup de recerca Ars Picta (IRCVM-UB) treballa des de fa temps sobre el romànic de l’espai dels Pirineus, així com en bases de dades de pintura i iconografia romànica. 
 
- L’any 2020 es va iniciar el disseny i planificació del projecte ‘Romànic en xarxa’ (nom provisional), que ara s’anomena  Pirineus Romànics (PROM).

 

Resultats

 

Més informació

 

 

 

 

 

Secció Històrico-Arqueològica

Àrea geogràfica


Pàgines Web

 

 

 

 

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte