Secció Filològica - Projectes de recerca

GARBELL: Analitzador de la diccionariabilitat dels neologismes catalans (NADIC2)

Direcció

Judit Freixa Aymerich
Universitat Pompeu Fabra

Ponent

Mercè Lorente i Casafont
Institut d'Estudis Catalans - Universitat Pompeu Fabra

Col·laboradors: 
Elisenda Bernal (UPF)
Rosa Estopà (UPF)

Doctorands:
Ivan Solivellas Ugena
Martí Freixas Cardona
 
Síntesi

El GARBELL és una eina informàtica que separa el gra de la palla en l’aparició constant de paraules noves en els usos orals i escrits en català. En aquest cas, entenem el gra com els neologismes adequats, ben formats, estable en l’ús, freqüents i necessaris, és a dir, els neologismes que són més aptes per ser incorporats en el diccionari. I entenem la palla com els neologismes efímers, locals, inadequats i poc estabilitzats en l’ús que no són bons candidats per al diccionari. El projecte GARBELL es planteja, doncs, com un analitzador de la diccionariabilitat dels neologismes catalans.
 
Com a continuació del projecte NADIC, finançat per l’IEC en el període 2015-2017 (PR2015-S04-FREIXA), s’ha construït un sistema informàtic prenent com a base els criteris que es van utilitzar en el NADIC per determinar quins neologismes eren bons candidats per a l’actualització del diccionari i desenvolupar un recurs que pugui determinar-ho semiautomàticament per a un corpus obert i creixent de neologismes. Així, es tracta d’un recurs que busca informació en el banc de neologismes de l’Observatori de Neologia i n’extreu automàticament informacions relacionades amb el grau de diccionariabilitat dels neologismes, però que també llança cerques a diccionaris en línia (DIEC, GDLC, Neoloteca, Cercaterm, DNV, Ésadir). La cerca a d’altres recursos s’han fet manualment (GD62, Silencis del Diec, DLE, Le Grand Robert i Lo Zingarelli). 
 
L’expectativa d’una contribució elevada a l’avenç del coneixement de la neologia en general i la neologia catalana en particular és un dels valors més importants de GARBELL. La rendibilitat social també és un dels punts forts del projecte perquè, en definitiva, és una eina d’accés públic i, doncs, la transferència a la societat és directa.

 

Paraules clau

Neologisme, diccionari, diccionariabilitat, llengua catalana

 

Inici del projecte

2018 - 2021

 

Antecedents

L’Observatori de Neologia va ser creat el 1988, i d’aleshores ençà ha recollit sistemàticament els neologismes que apareixen en l’ús (premsa, revistes i espais radiofònics) i que no recull el DIEC. L’Observatori de Neologia de la UPF i la Xarxa d’observatoris de neologia catalana (NEOXOC) col·laboren des de l’any 2008 per obtenir dades sobre la innovació lèxica del català en les diferents varietats geolectals. 
 
El GARBELL és la continuació del projecte NADIC https://www.upf.edu/web/nadic. Aquesta línia de recerca té els antecedents en els treballs de M. Teresa Cabré, iniciats l’any 2004, en què es va començar a fer una reflexió sobre els criteris de neologicitat que pretenien matisar el caràcter absolut del criteri d’exclusió lexicogràfica, assumint que la neologicitat és escalar i, per tant, mesurable i es pot manifestar de diverses maneres. 
 

 

Resultats

Publicació oberta del Garbell (http://garbell.upf.edu/), que analitza les paraules que no són al diccionari normatiu però que apareixen en l'ús social i estableix si són més o menys diccionaritzables: 
  • DICCIONARITZABLE: neologisme que té prou recorregut en l’ús social i que no mostra cap característica que en qüestioni la sanció lexicogràfica. 
  • PREDICCIONARITZABLE: neologisme que encara no té prou recorregut en l’ús social i que, alhora, no presenta cap característica que li impedeixi ser diccionaritzable en un futur.
  • NO DICCIONARITZABLE: neologisme que es troba a l’inici del recorregut en l’ús social (o que ja ha avançat en aquest recorregut però ha mostrat característiques que el fan ser un candidat no adequat).
En la imatge següent es pot veure una captura de pantalla de la cerca del mot monotemàtic -a. Com es pot veure, a sota del lema i la categoria gramatical es mostra el resum de la informació de la diccionariabilitat. Les tres pastilles de criteris tenen una pestanya ‘VEURE’ que es pot clicar i tenir tota la de cada criteri. Al costat es mostra l’any de la primera ocurrència, el nombre total d’ocurrències i, a sota, un context i la pestanya per consultar la resta de contextos. A sota de tot hi ha l’histograma que mostra l’evolució de l’ús del neologisme.
 
 
 
Altres resultats
 
Presentació al V Congrés Internacional de Neologia (CINEO), Gènova (Itàlia), 1-3 de setembre del 2023: “El análisis automático de la diccionariabilidad de los neologismos: GARBELL para el catalán” a càrrec d’Elisenda Bernal, Rosa Estopà, Judit Freixa (IP), Elisabet Llopart, Mercè Lorente i Ivan Solivellas.
 
Publicació a la revista Terminàlia: Freixa, Judit (2022) «Garbell: l’avaluador automàtic de neologismes catalans». Terminàlia, 26. 7-16.
 
Presentació a la Masaryk University (Brno, Txèquia) a càrrec de Judit Freixa: “El Garbell en la intersecció entre neologia i lexicografía” (30 de març del 2023).
 
Presentació al Ple de la Secció Filològica de l’IEC dels resultats del projecte GARBELL (maig 2023).
 
 

 

Més informació

 

 

Àrea geogràfica


Pàgines Web

 http://garbell.upf.edu/

 


Amb el suport de

 

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia

Ministerio de Ciencia e Innovación

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte