Secció de Ciències i Tecnologia

Carles Emili Montañés i Criquillion (1877-1974), tècnica, indústria i política

Direcció

Antoni Roca Rosell
Institut d'Estudis Catalans - Universitat Politècnica de Catalunya

Col·laboradors: 

Joaquim Raimon Monclús Esteban (Associació Cultural del Matarranya, Universitat Catalana d’Estiu)
Concepció Garcia Fontcuberta (Associació Cultural del Matarranya)
 
Síntesi

Carles Emili Montañés i Criquillion, enginyer industrial, va néixer a Barcelona el 1877 i va morir a Madrid el 1974. Malgrat que la seva figura encara és força desconeguda el podem considerar com un català de projecció universal. Podem destacar:

  • Com a enginyer en cap de la companyia de Tramvies de Barcelona, entre el 1899 i el 1907, va dur a terme el canvi de la tracció animal per l’elèctrica.
  • L’any 1911 va portar a Barcelona l’enginyer i empresari Frederick Stark Pearson (1861-1915). Es van associar i van crear la Barcelona Traction Light & Power (popularment coneguda com la Canadenca), que subministraria la força elèctrica necessària per potenciar la industrialització de la comarca del Vallès i altres poblacions dels voltants de Barcelona. Amb la Barcelona Traction Light & Power  i alguna altra empresa creada en aquell moment, comença l’electrificació a gran escala de la societat catalana, tant l’electricitat domèstica com la industrial. Al mateix temps, també van fundar la companyia Ferrocarrils de Catalunya i van fer arribar el tren de Sarrià al Vallès, amb la intenció d’arribar a França. Més tard, estigué implicat en altres projectes ferroviaris.
  • Pel que fa a la dimensió pública, va ser diputat a les Corts de Madrid pel districte de Vall-de-roures (1916-1923), i l’any 1919, nomenat Governador Civil de Barcelona per fer front a la vaga de la Canadenca. L’any 1920 fou el principal impulsor del rotarysme a l’Estat espanyol.
  • Com a home d’empresa, cal senyalar que durant els any 1923-1930, amb el mallorquí Joan March, van electrificar i van portar els tramvies a les Illes Balears i també a les Illes Canàries. Amb Joan March, després de la Guerra Civil, aconsegueixen fer-se amb la Barcelona Traction Light & Power que va esdevenir l’empresa FECSA, més tard absorbida per ENDESA.
  • Resident a Madrid, l’any 1964 va assumir la presidència del Cercle Català de Madrid. Hi va instaurar els Jocs Florals i al Parc del Retiro va aconseguir aixecar un monument en homenatge a la sardana.
 
L’objectiu del projecte és oferir una biografia científica de Montañés, abastant la complexitat de la seva figura, entre la tècnica, la indústria i la política. A partir d’entrevistes amb els familiars de Montañés i consultes als arxius familiars, municipals i governamentals. La biografia de Montañés ha de donar-nos una aproximació a la complexitat del segle XX a Catalunya i Espanya, on homes emprenedors com Montañés hagueren de viure en circumstàncies convulses i dramàtiques. Tot i les contradiccions, és imprescindible incorporar la seva trajectòria en la nostra història col·lectiva. Cal senyalar les vinculacions de Montañés amb les Terres de la Franja i de l’Ebre.
 
 
Abstract 
 
The aim of the project is to present a scientific biography of Emili Montañés i Criquillion (Barcelona 1877 - Madrid 1974) which covers the complexity of its figure, between technology, industry and politics. The biography of Montañés must be an approach to Catalonia and Spain complexity in the 20th century, where entrepreneurs such as Montañés had to live in convulsive and dramatic circumstances. In spite of the contradictions, it is essencial to include their career in our collective history. It is important to note the connections between Montañés and the Franja and the Ebre areas.

 

Paraules clau

Biografia històrica i tècnica; electrificació, tramvies, ferrocarrils.

 

Inici del projecte

2018 - 2019

 

Antecedents

Les empreses en les quals Montañés va tenir un paper rellevant han estat estudiades, tant des del punt de vista d’història industrial i històrica econòmica, com des del punt de vista de la història de la tècnica. Tanmateix, l’escassetat de fons disponibles fan que les mencions  a les participacions de Montañés siguin escasses i, sovint, errònies. 

 

Resultats

S’ha completat la redacció de la biografia de Carles Emili Montañés i Criquillion, a partir de la documentació localitzada als arxius privats dels descendents de Carles-Emili Montañés, de les seves memòries i anotacions personals, així com les del seu secretari personal. Manca la revisió de cara a la publicació.
 
 
Altres resultats
 
Presentació de resultats en congressos i reunions científiques.
 
Col·laboració en les commemoracions següents:
2019 100 anys de la vaga de la Canadenca
2019 100 anys de l’arribada del tren a Terrassa
2020 100 anys de l’arribada del tren a Sabadell
2020 100 anys de la fundació del primer Club Rotary a Madrid
2021 100 anys de la fundació del Club Rotary a Barcelona
 

 

 

Més informació

 

 

Àrea geogràfica


Pàgines Web


 


Amb el suport de

 

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia

Ministerio de Ciencia e Innovación

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte