Secció Històrico-Arqueològica

Corpus documental de les relacions internacional de Catalunya i de la Corona d'Aragó / [Convocatòria IEC 2023]

Direcció

Antoni Riera i Melis
Institut d'Estudis Catalans - Universitat de Barcelona

Direcció

Carles Vela Aulesa
Universitat de Barcelona

Directors anteriors:
M. Teresa Ferrer († 2017) (IEC /CSIC)
Manuel Riu i Riu († 2011) (IEC / UB)
 
Col·laboradors: 
Stefano M. Cingolani (Universitat de Barcelona)
Alexandre Martínez Giral
Damian Smith (Saint Louis University)

Antics col·laboradors:
Pere Benito i Monclús (Universitat de Lleida)
Rafael Ginebra i Molins (Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic)
Teresa Huguet-Termes
Nikolas Jaspert (Universität Heidelberg)
Roberto Pili
Esther Redondo García (Generalitat de Catalunya)
Pilar Sendra i Beltran
 
 
 
 

 

Síntesi

L’objectiu del projecte és publicar, en edició crítica, els tractats i acords internacionals del comtat de Barcelona i després de la Corona d’Aragó des del segle XII fins a la mort de Ferran el Catòlic, així com els memorials d’ambaixada i la correspondència diplomàtica relacionada amb la signatura d’aquests pactes.
 
Aquest projecte principal es concreta en “subprojectes” més breus, centrats en períodes concrets. Per a cada període, s’editen críticament els documents significatius, precedits per sengles estudis que permeten situar els documents en el seu context, i completats amb extensos índexs de topònims i antropònims.
 
De moment s’han editat dos toms per al primer període, que abraça des del segle XI i fins a la mort de Pere I el Catòlic, un dedicat a les relacions amb Occitània i els estats italians (2009) i un altre dedicat a les relacions amb els estats de la península Ibèrica i l’islam (2018). Actualment està en procés d’edició el volum que abasta el llarg regnat de Jaume I el Conqueridor, que ha d’aparèixer enguany. Al mateix temps s’està treballant en el tercer volum, que comprendrà els regnats de Pere II el Gran i Alfons II el Franc.
 
 

 

Paraules clau

Comtat de Barcelona, Corona d’Aragó, Casa de Barcelona, Dinastia Trastàmara, relacions internacionals, tractats internacionals, diplomàcia, ambaixada, plena edat mitjana, baixa edat mitjana.

 

Inici del projecte

1996 –

 

Antecedents

Aquest projecte forma part d’un projecte independent i de llarga durada iniciat per l’IEC l’any 1996, sota la direcció de Maria Teresa Ferrer i Mallol i Manuel Riu i Riu.

A l’edat mitjana, les relacions internacionals ja constituïen els mecanismes mitjançant els quals els estats protegien les seves fronteres, defensaven els seus interessos econòmics, socials i polítics i creaven una imatge atractiva internacionalment. En realitat constituïen una alternativa a la guerra. La projecció exterior es recolzava en el desplegament diplomàtic, tasca que ha generat nombrosa documentació específica, que en el cas de la Corona d’Aragó s’ha conservat en gran part a la Cancelleria Reial. D’aquí la importància de recollir en un Corpus crític no només els tractats i pactes internacionals sinó també els memorials d’ambaixada i la correspondència diplomàtica.
 
Pel que fa al comtat de Barcelona i la Corona d’Aragó, la Colección de Documentos Inéditos del Archivo de la Corona de Aragón recull alguns tractats, però no de manera sistemàtica, i molts es troben dispersos en publicacions diverses (Capmany, Masiá, Cingolani etc.). Els documents d’Occitània, per exemple, van ser editats en el segle XVIII, en edicions no crítiques i amb signatures que ara han quedat obsoletes, perquè corresponen a arxius que ja no existeixen.
 
La presa de consciència d’aquests inconvenients, que restaven valor científic als corpus documentals disponibles i en dificultaven el maneig pels historiadors actuals, va induir els promotors inicials a endegar una col·lecció sistemàtica, en edició crítica i amb bons índexs, de tots els tractats i, a partir del moment que existeixen, dels memorials d’ambaixada i de la correspondència diplomàtica.
 
Als Països Catalans arrosseguem, a més, un dèficit considerable pel que fa a publicació de grans col·leccions documentals i, en el moment que altres països estan fent noves edicions crítiques de les seves velles col·leccions documentals, cal que nosaltres superem aquest dèficit amb una col·lecció ambiciosa i científicament fiable, que interessarà a estudiosos d’arreu i que podrà tenir ressò internacional.

 

Resultats

Llibres resultat directe del projecte:
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa; RIU I RIU, Manuel (dir.), Tractats i negociacions diplomàtiques de Catalunya i de la Corona catalanoaragonesa a l'edat mitjana, I.1. Tractats i negociacions diplomàtiques amb Occitània, França i els estats italians 1067-1213. Estudis de Pere BENITO I MONCLÚS i M. Teresa FERRER I MALLOL. Corpus documental a cura de Pere BENITO I MONCLÚS, Pilar SENDRA I BELTRAN i Carles VELA AULESA, amb la col·laboració de Rafael GINEBRA I MOLINS, Roberto PILI i Esther REDONDO GARCIA, Barcelona, Institut d'Estudis Catalans, 2009, 503 p., 26 x 20cms. (Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica, 83). 
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa; RIU I RIU, Manuel (dir.), Tractats i negociacions diplomàtiques de Catalunya i de la Corona catalanoaragonesa a l'edat mitjana, I.2. Tractats i negociacions diplomàtiques amb els regnes peninsulars i l’Àndalus (s. XI-1213). Estudis de M.T. FERRER I MALLOL, N. JASPERT, M. RIU I RIU I C. VELA AULESA. Corpus documental a cura de C. VELA AULESA, amb la col·laboració de P. BENITO I MONCLÚS, R. GINEBRA I MOLINS, T. HUGUET-TERMES, R. PILI i P. SENDRA I BELTRAN, Barcelona, Institut d'Estudis Catalans, 2018 (Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica, 106). 
 
RIERA I MELIS, Antoni; VELA AULESA, Carles (dir.), Tractats i negociacions diplomàtiques de Catalunya i de la Corona catalanoaragonesa a l'edat mitjana, II. Tractats i negociacions diplomàtiques durant el regnat de Jaume I (1213-1276). Estudis de M.T. FERRER I MALLOL, A. RIERA I MELIS, D. SMITH i C. VELA AULESA. Corpus documental a cura d’A. MARTÍNEZ GIRALT i C. Vela Aulesa, Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, en premsa (Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica).
 
 
Articles en revistes científiques i capítols de llibre:
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa, «Antecedenti e trattative per la pace del 1402 fra la Corona catalano-aragonese e Genova: un tentativo per porre fine alla guerra di corsa». A: Archivio Storico Sardo, XXXIX (1998). Studi in memoria del Prof. Giancarlo Sorgia, p. 99-138. 
 
RIERA I MELIS, Antoni, «El context mediterrani de la primera fase del regnat de Jaume II (1291-1311): conflictivitats i canvis», Anales de la Universidad de Alicante. Historia Medieval, 12 (1999), p. 183-205.
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa; DURAN DUELT, Daniel; «Una ambaixada catalana a Constantinoble el 1176 i el matrimoni de la princesa Eudòxia». A: Anuario de Estudios Medievales, 30/2 (2000), p. 963-977. 
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa, «Incidència del cors a les relacions amb Orient a l'Edat Mitjana (segles XIII-XV)». A: Els catalans a la Mediterrània oriental a l'Edat Mitjana. Jornades Científiques de l'Institut d'Estudis Catalans (Barcelona, 16-17 de novembre de 2000), Barcelona, Institut d'Estudis Catalans, 2003, p. 259-307. 
 
RIERA I MELIS, Antoni, «El tractat d’Almizra (1244), fi de l’expansió a la Península Ibèrica». A: J.M. FIGUERES, Catalunya i els tractats internacionals, Barcelona, Eurocongrés 2000, 2003, p. 13-28.
 
RIERA I MELIS, Antoni, «La desvinculació d’Occitània de la Corona Catalanoaragonesa (1208-1349)». A: J.M. FIGUERES, Col.loqui d’Història Medieval Occitano-Catalana, Barcelona, Eurocongrés 2000, 2004, p. 57-79.
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa, «La incursió de l'exèrcit de Granada de 1304 pel regne de València i l'atac a Cocentaina». A: Alberri, 15 (Cocentaina, Centre d'Estudis Contestans, 2002[2005]), p. 53-150. 
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa, «Negociacions per a una conquesta i rituals per a un canvi de sobirania. La conquesta del regne de Múrcia per Jaume II». A: Negociar en la Edad Media. Coloquio internacional organizado por Institució Milà i Fontanals. CSIC (Barcelona) - Casa de Velázquez (Madrid), CREPHE (Université París XII-Val de Marne (Barcelona, 14-16 de octubre 2004, Barcelona, CSIC. Institució Milà i Fontanals, 2005, p. 87-121. 
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa; MOEGLIN, Jean-Marie; PÉQUIGNOT, Stéphane; SÁNCHEZ MARTÍNEZ, Manuel (eds.); Negociar en la Edad Media. Coloquio internacional organizado por Institució Milà i Fontanals. CSIC (Barcelona) - Casa de Velázquez (Madrid), CREPHE (Université París XII-Val de Marne (Barcelona, 14-16 de octubre 2004), Barcelona, Institución Milá y Fontanals. CSIC, 2005, 593 p.
 
RIERA I MELIS, Antoni, «Del tractat d’Argelers al de Poissy: El Regne de Mallorca entre la Corona Catalaonaragonesa i França (1298-1313)», Acta Historica et Archaeologica Mediaevalia, 29 (2008), p. 299-325.
 
RIERA I MELIS, Antoni, «Les conseqüències de la derrota de Muret per a la Corona Catalanoaragonesa». A: A. CASALS (coord.), Les fronteres catalanes i el Tractat dels Pirineus, Cabrera de Mar, Galerada, 2009, p. 33-63.
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa, «El rapto de un embajador. Las embajadas a Navarra e Inglaterra de Ramon de Blanes en 1396 y la sucesión de Juan I de Aragón». A: RAMÍREZ VAQUERO, Eloísa; y SALICRÚ I LLUCH, Roser; coords., Cataluña y Navarra en la Baja Edad Media, Pamplona, Universidad Pública de Navarra, 2010, p. 111-137. 
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa, «Panorama general de les relacions internacionals de Jaume I. Les relacions amb els estats italians». A: Jaume I. Commemoració del VIII centenari del naixement de Jaume I, Barcelona, Institut d'Estudis Catalans, 2011, p. 387-425 (Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica XCI).
 
VELA AULESA, Carles, «Jaume I i el Magrib, una relació més enllà del comerç», A: Jaume I. Commemoració del VIII centenari del naixement de Jaume I, a cura de Ferrer i Mallol, Maria Teresa, I, Barcelona, Institut d'Estudis Catalans, 2011, p. 471-508 (Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica XCI).
 
 
BENITO MONCLÚS, Pere, «La expedición catalano-aragonesa contra Tolosa de Languedoc: un antes y un después en el curso de la Gran Guerra Occitana (1175-1176)». Imago Temporis. Medium Aevum, IX (2014), p. 478-491.
 
BENITO MONCLÚS, Pere, «Llibertat, protectorat, sobirania. Els aranesos i la Corona d'Aragó (1104-1283)». A: FERRER I MALLOL, Maria Teresa (coord.), La reintegració de la Vall d'Aran a Catalunya, 2015, p. 11-26.
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa, «La projecció exterior de la Corona catalanoaragonesa a la segona meitat del segle XIV». A: A. RIERA I MELIS (coord.), Francesc Eiximenis (c. 1330-1409). El context i l’obra d’un gran pensador català medieval, Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 2015, p. 38-78 (Publicacions de la Presidència, 44). 
 
FERRER I MALLOR, Maria Teresa, «L’ocupació francesa de la Vall d’Aran el 1283 i la devolució de 1313 al Tractat de Poissy» A: La Reintegració de la Vall d’Aran a Catalunya. Recull de les intervencions de la jornada commemorativa organitzada per l’Institut d’Estudis Catalans el dia 4 de juny de 2013, Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 2015, p. 27-37 (Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica; 100). 
 
VELA AULESA, Carles, «La política exterior de Martí l'Humà», A: Martí I l'Humà, el darrer rei de la dinastia de Barcelona (1396-1410). L'interregne i el Compromís de Casp. Sisè Centenari de la mort del rei Martí l'Humà 1410-2010, a cura de Ferrer i Mallol, Maria Teresa, Barcelona, Institut d'Estudis Catalans, 2015, p. 415-432 (Memòries de la Secció Històrico-Arqueològica XCVIII). 
 
BENITO MONCLÚS, Pere, «El projecte occità de Pere el Catòlic». A: SALRACH, Josep M. (dir.), Naixement de la Nació Catalana: Orígens i expansió, segles IX-XIV, Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2017, p. 134-138.
 
BENITO MONCLÚS, Pere, «La creació d'un estat patrimonial del Casal de Barcelona al nord dels Pirineus». A: SALRACH, Josep M. (dir.), Naixement de la Nació Catalana: Orígens i expansió, segles IX-XIV, Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2017, p. 124-125.
 
BENITO MONCLÚS, Pere, «La Gran Guerra Occitana». A: SALRACH, Josep M. (dir.), Naixement de la Nació Catalana: Orígens i expansió, segles IX-XIV, Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2017, p. 127-132.
 
 
CINGOLANI, Stefano M., «El rey Pedro II el Grande: exigencias de una diplomacia europea». A: LLIDÓ MIRAVÉ, Javier; VILLARROEL GONZÁLEZ, Óscar (coords.), El embajador en la alta y la plena Edad Media peninsular, Gijón, Trea, 2023, p. 203-233.
 
VELA AULESA, Carles, «Representar al rey Jaime I ante las cortes islámicas norteafricanas: perfiles y tipos». A: LLIDÓ MIRAVÉ, Javier; VILLARROEL GONZÁLEZ, Óscar (coords.), El embajador en la alta y la plena Edad Media peninsular, Gijón, Trea, 2023, p. 177-201.
 
VELA AULESA, Carles, «Navarra: la província díscola?». A: VIRGILI, Antoni; BARÓ, Robert (coords.), Ramon Berenguer IV i Peronella: unió dinàstica i projecció exterior, Barcelona, Museu d’Història de Catalunya, en premsa.
 
 
Articles en revistes de divulgació:
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa, «Les relacions entre Catalunya, Granada i el Magrib medieval». A: L'Islam i Catalunya, Barcelona, Institut Català de la Mediterrània, Museu d'Història de Catalunya, Lunwerg editores, 1998, p. 251-259. 
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa, «La guerra amb Castella (1296-1304) i la conquesta de les terres meridionals valencianes». A: El Temps, 1057 (14-20 setembre 2004). Suplement mensual d'Història, p. 21-24.
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa, «Mallorca, Valencia y Murcia. Expansión a costa de los moros». A: La Aventura de la Historia, 112 (2008). Dossier VIII centenario de Jaime I el Conquistador, p. 87-91. ISSN: 1579-427X.
 
BENITO MONCLÚS, Pere, «Pedro II el Católico y Occitania: la gestación de un ambicioso proyecto político”, Desperta Ferro: Antigua y medieval, 56 (2019), p. 20-26.
 
 
Altres resultats
 
Conferències, ponències no publicades, participació en taules rodones:
 
VELA AULESA, Carles, «Desmuntant la conflictivitat islamocristiana al segle XI: les relacions entre el comte de Barcelona i el rei de Dénia», ponència presentada al Col·loqui internacional Conflictivitat i vies de solució a la Mediterrània medieval, celebrat a Barcelona, el mes d'octubre del 2007, a la Institució Milà i Fontanals. CSIC.
 
BENITO MONCLÚS, Pere, «La expedición catalano-aragonesa contra Tolosa de Languedoc: un antes y un después en el curso de la Gran Guerra Occitana (1175-1176)», ponència al Seminari Desenvolupaments bèl·lics al segle XII, organitzat per Medioevum, Universitat Rovira i Virgili. Data i lloc: Tarragona, 13 de setembre de 2012.
 
FERRER I MALLOL, Maria Teresa, «L'arbitratge com a eina de resolució de conflictes. Catalunya i els arbitratges en conflictes internacionals (s. XII-XIV)», dins la Jornada Les institucions medievals de pau a Catalunya. Llegat històric i lliçons per a la construcció de la pau, organitzada per l’Institut Català Internacional per la Pau. Lloc i data: Barcelona, Palau del Parlament de Catalunya, 8 d’octubre de 2012.
 
BENITO MONCLÚS, Pere, «Hacia Muret: el despliegue del proyecto político occitano de Pedro el Católico (1196-1213)», ponència presentada al Congreso Internacional La encrucijada de Muret. ¿Una nueva definición para Europa y el Mediterráneo, organitzat per la Sociedad Española de Estudios Medievales. Lloc i data: Barcelona, Institució Milà i Fontanals-Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 27-29 de novembre de 2013.
 
BENITO MONCLÚS, Pere, «El projecte polític occità de Pere el Catòlic: desplegament, resistències i ensulsiada (1196-1213)», ponència presentada al Col·loqui «800 anys després de Muret: Els trobadors I les relacions catalanooccitanes», organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans, Secció Històrico-Arqueològica. Lloc i data: Barcelona, 24-25 d’octubre 2013.
 
BENITO MONCLÚS, Pere, intervenció en la taula rodona «La Batalha de Murèth: de raices, realitat e consequéncias», dins XIen Congrès de l’Associacion Internacionala d’Estudis Occitans. Occitània en Catalonha: de tempses novèls, de novèlas perspectives, organitzat per Associacion Internacionala d’Estudis Occitans i Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals “Espai, poder i cultura”. Lloc i data: Lleida, Universitat de Lleida, 21 de juny de 2014.
 
VELA AULESA, Carles, «Jaume I el Conqueridor. Un gran rei?», dins del Curs d’història catalana “10 personatges clau de la història de Catalunya”, organitzat per El Foment de Girona. Lloc i data: Girona, 10 d’octubre de 2023.

 

Més informació

 

 

Àrea geogràfica


Pàgines Web


 


Amb el suport de

 

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia

Ministerio de Ciencia e Innovación

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte