Torna a les notícies
Teresa Cabré: «La creació de l’IEC va fer possible que la llengua fos clau en la vertebració nacional del país»
Secció: Llengua
29/01/2024

La presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, va participar el dimecres 24 de gener en la inauguració de les III Jornades Pompeu Fabra 2024, que es van celebrar a Sant Feliu de Codines fins al diumenge 28 de gener. És el tercer any que s’organitza aquest acte com a homenatge a Pompeu Fabra, que ha inclòs taules rodones, conferències, exposicions sobre la situació de la llengua i actuacions musicals. Enguany els temes de referència van ser la llengua catalana, l’exili i la repressió.

El Grup de Treball Pompeu Fabra amb la col·laboració d’Òmnium Cultural Vallès Oriental, l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines, la Universitat Catalana d’Estiu i la Universitat Pompeu Fabra van organitzar les Jornades i van commemorar la partida cap a l’exili de Pompeu Fabra, des de Sant Feliu de Codines, el 24 de gener de 1939.

 

Després d’una visita institucional a l’Ajuntament de la població, Cabré va participar en la inauguració de les Jornades, amb una intervenció sobre el paper que va tenir l’IEC a l’hora de convertir la llengua en l’eix referencial de la nació: «Teníem una llengua dispersa, després de dos segles de prohibició, i no estava codificada. L’Institut la va codificar i va crear una referència única, va aconseguir que es convertís en la llengua literària que volia recuperar durant la Renaixença i va fer possible que la llengua fos clau en la vertebració nacional del país. De fet, l’IEC va contribuir a la construcció del país».