IEC

 
 

 

De la unitat i la denominació de la llengua catalana

El Consell Permanent de l'Institut d'Estudis Catalans ha conegut amb sorpresa i preocupació les declaracions fetes pel ministre d'Afers Exteriors del Govern espanyol, senyor Miguel Àngel Moratinos, pel que fa al reconeixement de les llengües de l'Estat com a llengües oficials de la Unió Europea. El senyor Moratinos expressa el desig que, ensems amb el català, també ho sigui el valencià.

El Consell Permanent de l'IEC vol fer avinent al Govern espanyol que el català i el valencià són una sola llengua. Repetidament això ho ha reconegut el Tribunal Constitucional espanyol. Així mateix, tota la comunitat científica internacional ho reconeix explícitament. Finalment, totes les fonts lexicogràfiques de prestigi, d'arreu del món, descriuen el valencià i el català com a una i la mateixa llengua.

En conseqüència, el Consell Permanent de l'IEC considera que la iniciativa de sol·licitar l'admissió del català i del valencià com a llengües diferenciades contribueix a la confusió i a l'afebliment respecte a la llengua compartida, en les seves diverses modalitats, per milions de ciutadans de territoris ben diversos.

Pel que fa a la seva denominació, constatem que està resolta satisfactòriament per totes les parts i que replantejar-la suposaria generar un problema fals. El Diccionari de la llengua catalana de l'IEC defineix valencià en els termes següents: «Al País Valencià, llengua catalana», amb la qual cosa ratifica en una accepció més clara allò que diu el Diccionario de la lengua española de la RAE en l'entrada valenciano.


Data de la declaració: 16 de setembre de 2004

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte