Declaració de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans amb motiu del 25è aniversari de la mort de Manuel Sanchis Guarner
Amb motiu del 25è aniversari de la mort de Manuel Sanchis Guarner, membre eminent de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i un dels més insignes filòlegs que ha donat el nostre país, el Ple d’aquesta Secció reitera el seu reconeixement i la seva gratitud per l’obra filològica de l’autor i per la seva defensa de la normalitat cultural dels països de llengua catalana, mitjançant la invocació constant a la concòrdia des de posicions de racionalitat a l’hora de tractar la problemàtica social de la llengua, com ens recorda el Premi Sanchis Guarner a la Unitat de la Llengua Catalana.
La seva biografia és en certa manera un compendi de la història contemporània de la llengua catalana en terres valencianes. Un capítol on conflueixen la pèrdua i el recobrament, la postergació i l’afany de supervivència al voltant de l’idioma comú, expressió fonamental i primera d’un poble, com ell mateix ens va recordar.
El mestre Sanchis fou un dels primers conreadors de la lingüística científica al nostre país i el primer filòleg que defensà amb fets i amb documents, obertament i rotundament, sense circumloquis, la filiació catalana dels parlars valencians. Entre altres guardons, va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.
Sanchis Guarner va repartir la seva dedicació entre diversos camps d’estudi (la dialectologia, el folklore, l’estudi de la cultura popular, la gramàtica històrica, la gramàtica descriptiva, la història de la llengua, la història literària, la geografia humana…). En tots aquests àmbits excel·lí amb aportacions decisives, que són referència inexcusable i constitueixen una molt sòlida base per a recerques posteriors.
A més del seu vessant com a investigador i estudiós de la llengua, el mestre va ser un activista infatigable, que des de ben jove milità en el valencianisme polític i prengué part en algunes iniciatives memorables. Entre altres, en la signatura de les Normes de Castelló (1932), en l’aventura de l’editorial Torre o en la gestació i celebració del Primer Congrés d’Història del País Valencià, esdevinguda l’any 1971 a la Universitat de València.
El Ple de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans ret homenatge degut a l’investidador i al patriota, al col·lega i amic, en recordar-lo vint-i-cinc anys després del seu traspàs.
(Ple de la Secció Filològica del 15 de desembre de 2006)
Data de la declaració: 15 de desembre de 2006
|