IEC

Javascript DHTML Tree Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

 

uai

ALLEA: All European Academies

 

Declaració de l'Institut d'Estudis Catalans sobre les titulacions de llengua catalana a les escoles oficials d'idiomes

 1. El Ple de l'Institut d'Estudis Catalans, reunit a Barcelona el dia 15 de desembre de 2003, expressa la seva perplexitat davant l'acord pres per la Comissió d'Ordenació Acadèmica del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport del Govern espanyol segons el qual l'actual ensenyament de la nostra llengua serà dividit per decret en dues titulacions distintes, sota els noms de català i valencià, a totes les escoles oficials d'idiomes.
   
 2. L'Institut no pot entendre que el Govern espanyol vulgui prendre un acord en contra de la Real Academia Española i de tota la comunitat científica internacional, que reconeix explícitament que català i valencià són denominacions d'una mateixa llengua, i en contra també de la doctrina del Tribunal Constitucional (Sentència 75/1997, publicada al BOE núm. 212, del 21.5.1997).
   
 3. L'Institut, en la responsabilitat que li confereix ser la més alta autoritat científica pel que fa a la llengua catalana, actua sempre per damunt de la política i al marge de partidismes. Per tant, l'Institut, com a custodi de la integritat lingüística, expressa el seu rebuig total a la intenció del Govern espanyol de dividir la llengua catalana.
   
 4. L'Institut constata que, en virtut d'aquesta proposta de la dita Comissió, la nostra llengua, compartida amb ciutadans de diversos estats europeus, pateix un atemptat més contra la seva unitat i integritat.
   
 5. L'Institut d'Estudis Catalans manifesta la seva protesta més enèrgica per aquest nou intent de soscavar la unitat i la integritat de la nostra llengua i se solidaritza amb les declaracions fetes per l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i per la Xarxa d'Universitats Institut Joan Lluís Vives en relació amb el susdit acord.
   
 6. L'Institut demana al Govern espanyol que retiri la proposta de l'esmentada Comissió ministerial, la qual no obeeix a cap criteri científic ni docent, perquè només crea un perniciós enfrontament i conflicte, i perquè, en cas que prosperés, no podria ser interpretada d'una altra manera que com un atac deliberat a la nostra llengua.

Data de la declaració: 15 de desembre de 2003

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia Ministerio de Ciencia e Innovación    Ministerio de Educación, Cultura y Deporte