IEC

 
 

 

Servei Meteorològic de Catalunya

Web del Servei Meteorològic de Catalunya

L'any 1896, l'Organització Meteorològica Internacional (OMI) va crear la Comissió Internacional d'Aeroestació Científica, rebatejada l'any 1919 amb el nom de Comissió Internacional per a l'Estudi de l'Alta Atmosfera. L'any 1913, aquesta comissió va fer una crida per iniciar el llançament de globus sondes en dies assenyalats, anomenats dies internacionals, amb l'objectiu d'estudiar l'alta atmosfera a escala europea.

A Catalunya, l'interès per aquests estudis es va concretar l'any 1914, quan l'Institut d'Estudis Catalans va aprovar el projecte d'Eduard Fontserè per a la creació de l'Estació Aerològica de Barcelona, ubicada a una torre de la plaça d'Urquinaona. Des d'allà es llançaven i seguien els globus pilot en els dies internacionals o per a l'estudi local de la marinada i la tramuntana. Posteriorment, l'Estació Aerològica va passar a formar part del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

El 31 de març de 1921, el Consell Permanent de la Mancomunitat va aprovar el decret que establia la creació del Servei Meteorològic de Catalunya sota la dependència científica de l'Institut d'Estudis Catalans. Eduard Fontserè en va ser el director.

Web del Servei

 

 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme 47. 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal


Amb el suport de

Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

i la col·laboració de

Departament de Justícia Ministerio de Ciencia e Innovación        Ministerio de Educación, Cultura y Deporte