Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Entrevista amb Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans
"L'IEC està penetrant en la societat civil"
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Què va succeir perquè Enric Prat de la Riba impulsés la creació de l'IEC des de la Diputació? Quin canvi es va produir en la mentalitat de la societat perquè es considerés la necessitat d'una acadèmia nacional catalana?

Enric Prat de la Riba va saber veure que Catalunya necessitava institucions i òrgans moderns. És per això que, al capdavant d'un grup de ciutadans catalans, va endegar el projecte de l'IEC. El que va passar –com ha passat a la majoria de països– és que es va superar la fase romàntica del nacionalisme del segle XIX, aquell que inclou les Bases de Manresa, i es va accedir a una fase de construcció nacional.

Va arribar una generació de catalans que volia modernitzar el país, i ho van fer seguint els passos del capitalisme català, o sigui, el que havien fet els burgesos catalans amb la revolució industrial a casa nostra. Ara que arribem als cent anys, l'Institut d'Estudis Catalans referma el mateix esperit emprenedor, ambiciós i universalista que va moure els seus fundadors l'any 1907. Ho continuarà fent amb la mateixa vitalitat, convicció, compromís i amor al país.

I ara, en quin punt ens trobem en la modernització del país?

El que hem de fer ara és donar un salt qualitatiu endavant. Ja hem fet la transició democràtica, estem realitzant la transició demogràfica, estem fent una transició econòmica, cultural i lingüística bastant imperfecta degut a moltes circumstàncies... El que toca és fer aquest salt qualitatiu i aconseguir que el català rebi la dignitat internacional que es mereix. Hem de poder celebrar també la llengua. Cal canviar la situació del català, ja que ha passat d'estar a la defensiva a perdre terreny, tal i com ens trobem ara mateix.

I a d'altres nivells...

A nivell científic hi ha molt camí per fer tot i que hi ha senyals que ens fan ser optimistes, com per exemple, el Sincrotró del Vallès o l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona entre d'altres. Des de l'IEC estem esmerçant molts esforços, que potser molts cops no es veuen, en potenciar la millora del nivell científic del país. Sé que és una tasca poc espectacular molts cops, però l'Institut es dedica a treballar sense emfatitzar la repercussió de la seva feina.

 
   
 
"Cal que la gent conegui l'IEC, però el més important és que nosaltres ens dediquem a fer la nostra feina"
 

Si aquesta situació la traslladem als inicis de l'IEC, a l'any 1907 i als anys successius, és molt senzill poder comprovar que les iniciatives que es desenvolupaven llavors eren més "espectaculars", ja que podies enviar una expedició a salvar les pintures de Taüll, crear un servei ortogràfic i de correcció, un institut cartogràfic, etc... Tot estava per crear. Ara ja no cal crear aquestes eines, però cal que seguim treballant per a les ciències i les humanitats del nostre país.


Quin grau de coneixement creu que té la societat d'una institució com l'IEC?

Molta gent pensa que l'IEC només fa diccionaris, que en fa i es una tasca magnífica, però nosaltres fem moltes altres coses. Som l'acadèmia nacional de Catalunya i som membres de ple dret de la Unió Acadèmica Internacional des de 1922. Realment el que som és una acadèmia d'acadèmies, ja que cadascuna de les nostres cinc seccions és, per sí mateixa, una acadèmia.

La tasca que ens toca fer ara és potenciar el que jo anomeno "el coneixement cívic de la ciència". Hem de donar a conèixer el coneixement científic a la societat. En aquests moments l'IEC té més de 8.600 socis que pertanyen a alguna de les vint-i-sis societat filials. Tenir aquest nombre de socis és molt important, ja que cada filial té el seu butlletí, les seves reunions, el seu espai a la xarxa... El nostre intent de penetrar en la societat ja està en marxa.

A més, aquest institut celebra constantment reunions d'institucions científiques externes, que no tenen res a veure amb l'IEC, però que ens demanen espais per a celebrar la seves activitats. Nosaltres els les cedim, ja que estem oberts a iniciatives d'associacions científiques. Sóc conscient que el coneixement que es té de l'IEC a la societat no és massiu, però tampoc fa falta que ho sigui. Cal que la gent conegui què és l'IEC, però el més important és que nosaltres ens dediquem a fer la nostra feina...

O sigui, que l'IEC s'està modernitzant...

Sí, l'Institut es posa al dia tot adaptant-se a les demandes de la societat moderna. Aquest procés inclou des de la renovació de les matèries objecte d'estudi fins a la utilització de les últimes tecnologies en el tractament de la informació.