Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Entrevista amb Joan Albert Amargós, compositor de la peça musical del Centenari de l'Institut d'Estudis Catalans
"Espero trobar una bona melodia que suggereixi la nostra realitat històrica i estigui basada en les nostres arrels"

Joan Albert Amargós (Barcelona, 1950), és compositor, pianista i clarinetista i també és l'encarregat de composar una peça musical exclusiva per al Centenari de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Aquesta peça s'emmarcarà en un concert antològic de la música catalana dels darrers cent anys –que prepara amb la col·laboració de Romà Escalas, i que se celebrarà al pati de la Casa de Convalescència de Barcelona –actual seu de l'IEC– previsiblement el juny de 2007.

 

Com va sorgir el projecte de crear una peça musical per al Centenari de l'IEC?

De la meva relació amb l'amic Romà Escalas, amb qui he compartit una sèrie de conferències en els cursos d'organologia que ell dirigeix.

Quin estil ha escollit per aquest tema?

Sense renunciar a la meva línia compositiva, evidentment l'obra tindrà un color català i, per això, la instrumentació estarà basada en la formació habitual de la cobla, però amb un tractament simfònic i amb la incorporació d'un piano, timbales i, possiblement, un violí.

En quin punt es troba la composició?

En la recerca dels elements temàtics.

Com aconseguirà identificar la composició amb l'IEC?

Esperant trobar una bona melodia que suggereixi en tot moment la nostra realitat històrica i estigui basada en les nostres arrels, sempre amb la intenció que el resultat final estigui totalment vinculat amb l'estètica del nostres dies.

En quins valors de l'IEC se centra per compondre aquesta peça?

Per sobre de tot, en l'esperit natural de recerca que resideix en el nostre Institut, però sense perdre de vista que el resultat artístic de la composició està associat a una gran voluntat de comunicació

Pel que fa al concert antològic, en quin punt es troba?

En la confecció d'un programa atractiu, d'acord amb el caràcter de la celebració, i que tingui una durada no superior als quaranta-cinc minuts.

En què consistirà? Hi haurà una representació dels compositors catalans més importants del darrer segle?

Evidentment, aquesta és la nostra idea. Malgrat que pugui mancar-hi algun nom important, intentarem trobar la millor selecció d'entre les obres més reeixides dels grans mestres catalans del segle XX .

Què suposa per a vostè ser l'encarregat de compondre la peça musical i dissenyar el concert antològic d'una institució com l'IEC?

Doncs un gran honor i, a la vegada, una gran responsabilitat. Entrar a formar part de la nostra història, encara que sigui amb aquesta petita participació, m'omple de satisfacció i em fa sentir viu i útil en el meu ofici de compositor. Tant de bo l'experiència sigui del gust de tothom.