La recerca científica en un clic

L'IEC presenta el portal web MERIDIÀ, una plataforma d'informació especialitzada en R+D+I

Imatge del nou portal MERIDIÀ
IEC
   
 
   
MareNostrum del BSC
 
 
La recerca científica catalana abraça tots els camps
IEC

Els esforços que han fet en els darrers anys les universitats, les empreses i els diferents organismes oficials, així com els centres i les entitats d’investigació d’arreu dels territoris de llengua i cultura catalanes en tots els camps de la ciència i la tecnologia es troben ara agrupats en un nou portal d’Internet. S’anomena MERIDIÀ (Mesurament de la Recerca, Desenvolupament i Innovació) i ha estat creat per l’Observatori de la Recerca, una unitat que l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va posar en funcionament el 2003 com una estructura de suport a l’elaboració de la segona edició dels Reports de la recerca a Catalunya, una sèrie d’informes periòdics encarregats per la Generalitat de Catalunya i elaborats per un equip de reconeguts investigadors (http://www.iec.cat/reports).

Es tracta d’una iniciativa pionera que permet saber exactament què es fa al país en matèria científica, i qui ho fa i com ho fa. I tot això per mitjà d’un potent instrument tecnològic a l’abast de tothom. Per a accedir-hi, només cal registrar-s’hi com a usuari o usuària a l’adreça http://meridia.iec.cat.

MERIDIÀ, com el cercle imaginari que envolta la Terra, engloba tot allò que té a veure amb la Recerca, el Desenvolupament i la Innovació (R+D+I) en el món de la ciència. Recull les actuacions de R+D+I dutes a terme a Andorra, Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears a partir de l’any 2000 —tot i que en alguns informes arriba al 1996.

El coneixement recopilat al portal MERIDIÀ engloba tot el cicle de la investigació científica i tecnològica: context socioeconòmic, entitats de recerca, recursos (humans, econòmics i materials) i resultats (articles, patents i tesis). La informació s’organitza en informes dinàmics sobre dades estructurades, publicacions (memòries, informes, etc.) i cerca textual. Cada modalitat de consulta i cada informe presenta una detallada explicació metodològica, amb el contingut, abast, fonts d’informació, data d’actualització, etc. Tot i que una part de la informació és pública, caldrà estar registrat prèviament com a usuari per accedir a la major part de les dades. A més, s’ofereixen als usuaris serveis d’enllaços web seleccionats i de notícies d’actualitat relacionades amb l’R+D+I. El portal es podrà consultar en català, anglès i castellà.

 
Les xifres
   
Entitats de recerca: més de 11.000 agents, entre els quals hi ha universitats, empreses, centres...

Context socioeconòmic: dades estadístiques sobre despesa interna en R+D+I, personal total...

Recursos humans: professorat universitari, investigadors...

Recursos econòmics: 50.000 expedients d'activitats finançades per institucions privades o públiques...

Recursos materials: infraestructures, equipaments, biblioteques...

Resultats: publicacions (900 revistes), 12.000 tesis, 8.000 patents...


 
 

Segons el secretari científic de l’Institut, Ricard Guerrero, el projecte té tres característiques que cal subratllar: en primer lloc, el registre i la formació sobre dades de tot el procés de recerca, i no solament sobre els resultats expressats en articles publicats; en segon, inclou informació de tots els territoris de llengua catalana, que estan repartits en diferents comunitats autònomes i en quatre estats diferents; i en tercer, la informació té un caràcter de neutralitat i d'equidistància propi de l'acadèmia catalana que és. En aquest sentit, el portal pot informar i orientar les diferents institucions i ens productors de la ciència i tecnologia dels territoris de llengua catalana.

L’IEC vol fer de MERIDIÀ una plataforma interactiva que faciliti les dades i els instruments de consulta i anàlisi als seus usuaris, per tal de difondre i impulsar la ciència als territoris de llengua i cultura catalanes a partir d’un coneixement aprofundit dels recursos invertits i dels resultats obtinguts.

Amb aquest projecte, l’IEC fa un pas més en la seva contribució a la realització i difusió de la recerca. Segons el president de l’Institut, Salvador Giner, «crec en l’èxit de MERIDIÀ però és important que la ciutadania, els investigadors, els periodistes científics etc. el facin servir. En aquest moment, els problemes del món són massa importants com perquè ignorem la recerca. A vegades, l’única manera de resoldre’ls és la ciència».

 
D’acord amb la llei 34/2002 (LSSI) i la llei orgànica 15/1999 (PDCP), si no voleu rebre aquesta informació, sisplau, obriu aquest enllaç