Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Àrea de servei

 

Catalunya Ràdio omple l’estiu d’IEC

A partir del 21 de juliol, emetrà reportatges tots els caps de setmana amb motiu del centenari de l’Institut

Cada cap de setmana d’aquest estiu, a partir del proper 21 de juliol, Catalunya Ràdio i Catalunya informació emetran reportatges sobre la història, i sobre què és i què fa avui l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En total, la ràdio nacional de Catalunya ha programat catorze reportatges de deu minuts cada un (vegeu taula adjunta), realitzats per Montse Poblet, amb la producció de Marta Jerez i el suport de Comunicació de l’IEC.
 
Les emissions formen part de l’acord de col·laboració subscrit el setembre de l’any passat entre la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i l’IEC, amb motiu de la celebració, enguany, del centenari de l’acadèmia catalana.
 
Les emissions es faran a Catalunya Ràdio, els dissabtes i diumenges, a les 10.50 hores, i per Catalunya Informació, que repetirà quatre vegades i en diferents horaris el mateix reportatge durant el cap de setmana.
 
El calendari d'emissió dels reportatges i els seus respectius continguts és el següent:

Data d'emissió

Contingut

21 de juliol        

INSTITUT

22 de juliol        

SEU

28 de juliol        

HISTÒRIA I

29 de juliol        

HISTÒRIA II

4 d'agost          

BIBLIOTECA

5 d'agost          

ROMÀNIC

11 d'agost        

FILOSOFIA

12 d'agost       

ARQUEOLOGIA

18 d'agost        

MEDICINA

19 d'agost       

DICCIONARI

25 d'agost       

BIOLOGIA

26 d'agost       

MÚSICA

1 de setembre

METEOROLOGIA

2 de setembre

ONOMÀSTICA

 


 

Òmnium i Enciclopèdia comercialitzen els DVD de la sèrie documental amb tretze Premis d’Honor de les Lletres Catalanes

Sis del protagonistes són o eren membres de l’IEC

De fa unes setmanes està disponible als punts de venda el paquet de quatre DVD de la sèrie documental amb la biografia de tretze guardonats amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que lliura anualment Òmnium Cultural a una persona «que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera continuada a la vida cultural dels Països Catalans». 

La selecció inclou sis membres de l’IEC: Joan Francesc Mira (Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2004), Antoni Maria Badia i Margarit (2003), Josep Vallverdú (2000), Joaquim Molas (1998), Jordi Sarsanedas (1994) i Joan Triadú (1992).

La sèrie és una iniciativa d’Òmnium Cultural i Enciclopèdia Catalana, realitzada per Vernal Media, que va ser emesa pel Canal 33, durant el primer trimestre d’enguany.  

Els membres i personal de l’IEC que desitgin adquirir el paquet amb els quatre DVD poden fer-ho al preu especial de 34 €, si ho demanen a través d’un soci d’Òmnium Cultural, segons ens han precisat des d’aquesta entitat. D'altra banda, el preu del pack per al públic en general és de 39,95 € i es pot aconseguir cada DVD de forma individualitzada per 11,95 €. També es pot comprar —tant el lot com els DVD solts— a travès del web llibres.cat.

 

El català ocupa el vuitanta-vuitè lloc en el rànquing de les llengües més parlades al món

La llengua catalana ocupa el lloc número vuitanta-vuit en el rànquing de les llengües més parlades del món. Aquest és el resultat que es desprèn de les dades extretes de les enquestes d'usos lingüístics realitzades a tots els territoris de llengua catalana durant el període 2003-2004: Estadística d'usos lingüístics de Catalunya 2003, enquestes d'usos lingüístics de les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra, l'Alguer i Franja d'Aragó (2004), dades de la Generalitat Valenciana: Conselleria d'Educació i Esports (2004).

Les dades de parlants de català són estimacions ja que les enquestes es duen a terme a població de 15 anys o més.

Territori

Població total

Sap parlar català

Entén el català

Andorra

-78.549

78,9%

96,0 %

Catalunya

7.134.697

84,7%

97,4%

Illes Balears

1.001.062

74,6%

93,1%

Comunitat Valenciana

4.806.908

53,0%

75,9%

Franja de Ponent (Aragó)

45.357

88,8%

98,5%

Catalunya Nord (França)

422.297

37,1%

65,3%

L'Alguer (Sardenya)

40.257

61,3%

90,1%

Total

13.529.127

9.118.882

11.011.168

 

 

El TERMCAT obre en línia el primer diccionari de motociclisme

Coincidint amb les darreres curses del Gran Premi de Motociclisme, el Centre de Terminologia TERMCAT ha fet públic en el seu web un diccionari que recull per primera vegada els termes bàsics d'aquest àmbit.

El recull aplega i defineix 186 termes amb els equivalents corresponents en castellà, francès i anglès, que provenen del Diccionari general de l'esport que el TERMCAT està elaborant amb vista a publicar-lo aquest any mateix. El diccionari agrupa modalitats del motociclisme com ara challenge, motocròs, quads, ral·lis, trial o velocitat; acrobàcies i maniobres sobre la moto com ara cavallet o plegada; termes relatius a la competició com ara fiasco, llibre de ruta o mur de pneumàtics; o operacions sobre la moto com trucatge.

Aquest diccionari forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia, disponible al web del TERMCAT, que aplega reculls de terminologia específica sobre temes relacionats amb l'actualitat social. Destaquen títols com ara el Diccionari de futbol, la Terminologia dels esports d'aventura o el Diccionari de la renda. La interfície utilitzada, igual que en la resta de títols d'aquesta col·lecció, permet consultar les denominacions en l'índex alfabètic de cada llengua o bé fer una cerca en el quadre de diàleg, tant d'una denominació com d'un mot de la definició.

El TERMCAT és un organisme amb participació de la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que s'encarrega de coordinar les actuacions terminològiques en llengua catalana.

 

El 53,39% dels webs dels Països Catalans són en llengua pròpia

A cinc anys de la seva creació, el balanç del Baròmetre de l’ús del català a Internet WICCAC (Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d'Àmbits Cívics) continua sent negatiu. Segons la seva última actualització mensual, amb data de 24 de juny, el percentatge global d’ús de la llengua és del 53,39% (mitjà-baix) en les webs d’empreses i organitzacions radicades als Països Catalans, molt similar al del mes anterior (53,34%).

Així doncs, poc més de la meitat dels sites dels territoris de llengua catalana la fan servir, un tant per cent que varia altament en funció del sector. Mentre que a les pàgines d’universitats la implantació del català és del 100%, el seu ús es manté molt baix en vuit sectors, entre els quals destaquen grans empreses i multinacionals (26,76%), institucions de l'administració de l'estat i de la Unió Europea (27,08%), laboratoris, farmàcia i química (25,93%) i automòbil i motocicletes (2,86%). Els mitjans de comunicació es troben en la franja alta d’adopció del català: en primer lloc figuren els portals d'Internet, amb el 77,42%, seguits de ràdio, televisió, grups de comunicació i productores (70,00%) i diaris, revistes, agències i diaris digitals (67,90%).

 

El sociòleg i economista britànic Ralf Dahrendorf, Premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials

Ralf Dahrendorf, sociòleg i economista britànic però nascut a Hamburg l’any 1929, membre de la Cambra dels lords del Regne Unit, ha estat distingit amb el Premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials corresponent a l’any 2006.

Dahrendorf està considerat autor de referència de l’anomenat pensament lliberal europeu, defensor de l’estat del benestar com a instrument idoni per a resoldre els conflictes socials i partidari de societats amb drets humans i civils generalitzats. En aquest sentit, el jurat del Príncep d’Astúries ha destacat la contribució de Dahrendorf a les ciències socials i la seva concepció d’Europa «basada en les societats obertes i cosmopolites, on arrelin i es defensin els drets i les llibertats dins d’un ordre internacional».

És habitual col·laborador de La Vanguardia i el guardó ara obtingut s’afegeix al que li va atorgar la Fundació Catalunya Oberta (FCO) l’any 2003. Precisament, amb motiu del lliurament d’aquest últim premi, Dahrendorf va pronunciar el discurs «La importància de les idees», a Barcelona, el 17 d’octubre de 2003, el contingut del qual segueix tenint plena vigència i que recupera el darrer butlletí electrònic de la FCO.

Enllaços recomanats

Butlletí de la Xarxa CRUSCAT

Infocentres, butlletí de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana

Convocatòries

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de cap de Servei de Coordinació Institucional

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de redactor per al Gabinet de la Presidència

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça d’administratriu/iva comptable

Més informació: