Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Àrea de servei

El Centre de Terminologia TERMCAT publica el primer diccionari de castells en línia

Amb motiu de l'inici de la temporada de castells, el Centre de Terminologia TERMCAT ha publicat en el seu web un diccionari que recull els termes bàsics de l'àmbit casteller.

El Diccionari casteller agrupa un centenar de formes d'ús habitual d'aquesta activitat, com ara aixecador, enxaneta, crossa, folre, manilles, pinya, pom de dalt, primeres mans, quadratura o toc de castells. Per a cadascun d'aquests termes es recull la denominació i la definició. El diccionari ha comptat amb l'assessorament d'especialistes del món casteller de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Amb aquest nou títol s'amplia la col·lecció "Diccionaris en Línia", que el TERMCAT publica periòdicament, i que aplega reculls de terminologia específica sobre temes relacionats amb l'actualitat social, com ara el Diccionari de futbol, el Diccionari de procediments culinaris, la Terminologia del comerç electrònic o el Diccionari de la renda.

La publicació del diccionari en línia coincideix amb l'inici d'una campanya de promoció perquè la UNESCO declari la tradició castellera Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El tret de sortida de la campanya va tenir lloc el passat 14 d'abril, a Valls, durant la celebració de la 1a Nit de Castells, organitzada per la revista Castells, amb la participació de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

El TERMCAT és un organisme amb participació de la Generalitat, l'Institut d'Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística, que s'encarrega de coordinar les actuacions terminològiques en llengua catalana.

 

"Voluntaris per la llengua" estrena una aplicació informàtica per facilitar la formació de parelles lingüístiques

El dia de Sant Jordi va entrar en funcionament l'aplicació informàtica del programa "Voluntaris per la llengua". A través d'aquesta aplicació es pot obtenir informació sobre aquest projecte i formalitzar la inscripció al programa, el qual, segons les preferències que la persona interessada hi introdueix, proposa les possibles parelles que acabarà de seleccionar un dinamitzador.

L'aplicació permetrà fer una gestió descentralitzada de les dades, ja que cada centre de normalització lingüística (dels 22 que estan adscrits al Consorci per a la Normalització Lingüística) tindrà un accés parcial i podrà gestionar la informació relativa al seu territori. Aquest nou servei web permetrà fer una millor explotació de les dades, ja que es podrà extreure informació per zona geogràfica, franges d'edat, sexe, procedència dels participants i fluxos de participació. Gràcies a aquest instrument, es podrà conèixer més a fons el perfil dels voluntaris i es podran obtenir dades reals i actualitzades del programa en tot moment.

El cost total d'aquesta aplicació és de 82.604,20 euros, dels quals 64.604,20 corresponen al pressupost de 2006 i 18.000 euros al pressupost de 2007.

El programa "Voluntaris per la llengua" consisteix a posar en contacte una persona que parla català habitualment amb una altra que té coneixements bàsics de la llengua i que vol parlar-la, perquè es trobin i parlin on vulguin, quan vulguin i del que vulguin, durant un mínim de 10 hores.

L'objectiu del programa és fomentar l'ús de la llengua catalana en les relacions personals, facilitar que les persones que tenen coneixements de llengua catalana es llancin a parlar-la en totes les situacions, i que persones que habitualment parlen català no canviïn de llengua innecessàriament.

Des de la seva implantació l'any 2003, el programa "Voluntaris per la llengua" ha comptat amb la participació de 14.418 parelles. Les persones que hi vulguin participar es poden inscriure a través de l'adreça d'Internet http://www.voluntarisperlallengua.cat o dirigint-se a qualsevol centre de normalització lingüística.

 

 

L'Institut estrena un web sobre la mostra 'L'Institut d'Estudis Catalans, avui'

L’exposició de petit format «L’Institut d’Estudis Catalans, avui» compta, des de fa uns dies, amb un web on es poden contemplar els diversos apartats d'aquesta mostra itinerant que ha esta concebuda amb la intenció de divulgar, a través de làmines, una informació sintètica sobre l’activitat que està duent a terme actualment l'acadèmia catalana.

Visitar el web

 

 

Convocatòries

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça d'administratiu/iva per a la Delegació de Castelló

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça d'analista informàtic/a

Més informació:

 

L'Institut d'Estudis Catalans convoca una plaça de redactor per al Gabinet de Presidència

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça d'administratriu/iva comptable

Més informació:

 

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de redactor/a per al Diccionari descriptiu de la llengua catalana

Més informació:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

f