Agenda
 

dimecres
23  octubre  2019

Building Bridges 2019, el congrés anual de l’Academia Europaea

Del 23 al 25 d’octubre, el Barcelona Knowledge Hub (BKH) de l’Academia Europaea (AE) acollirà la 31a edició del congrés anual de l’Academia Europaea, Building Bridges 2019, al qual s’espera que assisteixin aproximadament 240 experts internacionals de diferents àmbits acadèmics. Enguany, el congrés anual de l’AE se celebrarà a diferents seus de Barcelona, incloent-hi l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), l’Ateneu Barcelonès i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

L’Academia Europaea és una associació europea no governamental sense afany de lucre. Els seus membres són científics i acadèmics que promouen conjuntament accions de formació i recerca. Fundada l’any 1988, actualment té prop de 3.800 membres, entre ells, experts de gran renom en una varietat de camps (o «seccions»), incloent-hi les ciències exactes, la tecnologia, la medicina, les matemàtiques, la literatura, les humanitats, les ciències socials, les ciències cognitives, l’economia i el dret. El president actual de l’AE és el professor Sierd Cloetingh (Universitat Estatal d’Utrecht).

Per la seva part, el Barcelona Knowledge Hub, fundat l’any 2013, és el node de l’AE que representa els països del sud d’Europa i del Mediterrani, amb seu a l’IEC. Té com a objectiu principal la promoció d’activitats d’interès per als membres en aquest àmbit d’influència, així com per a la comunitat científica en general, amb la finalitat de fer una aportació cap a la consolidació d’una àrea europea d’innovació, recerca i formació. El director acadèmic actual del BKH és el professor Ricard Guerrero, i les entitats locals que actualment en són sòcies inclouen: l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Fundació Bancària La Caixa.

El programa científic d’aquest congrés multidisciplinari consistirà en sessions plenàries a càrrec de ponents guardonats amb honors de gran prestigi internacional, com ara el Premi Nobel de Física, el Premi Balzan, la Medalla Erasmus, el Premi Adam Kondorosi de l’AE i el Premi André Mischke de l’Acadèmia Jove d’Europa (Young Academy of Europe, YAE). També es dedicaran dues sessions a la recerca en xarxa, finançada per les accions de la Cooperació Europea en Ciència i Tecnologia (European Cooperation in Science and Technology, COST) de la Unió Europea, i hi haurà una taula rodona per a debatre el futur de la vida universitària, amb representants de l’Associació Europea d’Universitats (European University Association, EUA) del Mecanisme d’Assessorament Científic (Scientific Advice Mechanism, SAM) de la Comissió Europea, de la Federació Europea d’Acadèmies de Ciències i Humanitats (All European Academies, ALLEA) i de la YAE. A més a més, abans de les sessions plenàries, les seccions temàtiques de l’AE i la Junta de l’AE celebraran les seves reunions respectives. Finalment, el dia 25 una part dels participants del congrés realitzarà una excursió geològica i cultural a Montblanc i Poblet.

Cal inscripció prèvia. Per a més informació sobre el Building Bridges 2019: http://www.buildingbridges-acadeuro.org/

Lloc: Diferents sales de l’IEC

Hora:9.30 h 

Organització: Academia Europaea