Notícies

Terminàlia - 7 febrer 2018  

Nou número de la revista Terminàlia, dirigida per M. Teresa Cabré i publicada per la Societat Catalana de Terminologia (SCATERM), filial de l’IEC, tant en paper com en suport electrònic.

Correspon al desembre del 2017 i conté articles d’Elisabet Llopart-Saumell, Coral López Mateo, Françoise Olmo Cazevieille i Carles Riera, a més d’una entrevista a Josep Amat i Girbau, doctor en enginyeria i membre de l’IEC. En la revista, que té una periodicitat semestral, també trobareu articles al voltant del monogràfic «Terminologia per als invents i les patents». 


Els cereals i el pa en els països de llengua catalana a la baixa edat mitjana - 23 gener 2018  

Amb l’objectiu d’aprofundir en la importància dels cereals en el paper econòmic i simbòlic des de les darreries del segle XI, la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC ha publicat aquest llibre d’Antoni Riera i Melis.
El gra, especialment el blat, va esdevenir la clau de volta de l’economia rural i el pa es va convertir en el centre de la dieta dels estaments populars i símbol de la civilització cristiana, en l’antítesi de la Barbaria. Els cereals, que inicialment s’havien consumit bullits, en forma de farinetes, es destinaren aleshores gairebé exclusivament a la panificació. El pa va incrementar els ingressos dels poderosos i en va refermar el control sobre la resta de la societat; va ser, al camp, un factor de «feudalització».
Des de la darreria del segle XIII, l’elaboració del pa es va professionalitzar a les ciutats, on un nombre creixent de famílies adquiriria diàriament pans elaborats per flequeres i forners.


Número 7 de la revista Catalan Social Sciences Review - 28 novembre 2017  

Nou número 7 de la revista Catalan Social Sciences Review, dirigida pel doctor Josep Maria Casasús i publicada per la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC.
Aquesta edició correspon a l’any 2017 i conté articles de Jaume Mensa (filosofia), Josep Maria Figueres (comunicació), Pilar Zueras i Marc Ajenjo (demografia), Ferran Requejo (ciència política) i Marcel Mateu (dret).
 
En la revista, que té una periodicitat anual, es publiquen, traduïts a l’anglès, articles científics de l’àmbit de la filosofia i les ciències socials (les matèries de la Secció) apareguts originalment en llengua catalana.
 


Història moral de Cathalunya - 28 novembre 2017  

El jesuïta reusenc Pere Gil i Estalella (1550-1622) fou una personalitat rellevant del seu temps: lul·lista, assessor de bisbes i institucions, confessor de virreis, defensor de les bruixes, qualificador del Sant Ofici, procurador dels processos de canonització de sant Ignasi a Barcelona, Manresa i Montserrat, tres vegades rector del col·legi de Betlem de Barcelona, rector del col·legi de Monti-sion a Palma i provincial d’Aragó de la Companyia de Jesús. Entre les seves obres destaquen la publicació d’un art de ben morir i la traducció al català del Contem[p]tus mundi. Aquest llibre ofereix l’edició del manuscrit 112 de la Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona (BPEB), que conté la Història moral de Cathalunya de Pere Gil, el primer projecte reeixit d’història de Catalunya a l’època moderna, llibre segon d’un projecte més ampli, la Història cathalana, que inclou també una geo­grafia del Principat, llibre primer, inèdit fins al 1949, quan Josep Iglésies l’edità; una Història ecclesiàstica de Cathalunya, llibre tercer, avui perdut, i unes Vidas dels sants de Cathalunya, llibre quart. L’edició va acompanyada d’un estudi introductori que inclou la biografia de l’autor i d’una segona part que s’ocupa de la contextualització de l’obra dins la historiografia catalana de l’època moderna en què es palesa l’ambició i l’originalitat de la Història moral de Cathalunya.


Totes les notícies

Articles

Moda, gènere i consum (Joan Jiménez Gómez )

Tot i que en les societats modernes occidentals els mons de la vida quotidiana, com són el treball, la família o l’escola, semblen cada vegada més igualitaris, encara es pot observar com s’organitzen sobre la base de confins que separen homes i dones. En aquest sentit, que moltes de les diferències que han marcat el desenvolupament del consum modern hagin estat debilitades i transformades no significa que les sancions, tant morals com socials, que s’apliquen als consumidors segons la seva identitat de gènere hagin desaparegut. Especialment quan es tracta de consums de moda. Aquest article aporta reflexions teòriques al voltant d’unes pràctiques en les quals s’entrecreuen polítiques de normalitat amb polítiques de la diferència.

Article publicat en el número 29 de la Revista Catalana de Sociologia

Llegiu l'article sencer


Va sortir el català amb la diàspora dels jueus de Catalunya el 1492? (Pilar Romeu-Ferré)

La tesi d’aquest article sosté, contra el que alguns estudiosos han inferit a partir de suposats testimonis, que el català, tot i que, com altres llengües romàniques, va influir en la formació del judeocastellà, no va perviure més enllà del segle XVI en les comunitats jueves exiliades arran de les expulsions de terres catalanòfones de final del segle XV.

Article publicat en el número 25 de la revista Llengua & Literatura

Llegiu l'article sencer


Ensumar el càncer (Sergi Udina)

La recerca en la diagnosi clínica a partir de l’anàlisi de l’alè es troba en un moment interessant. La publicació de resultats prometedors en el camp de la diagnosi del càncer de pulmó a partir de l’alè exhalat dels pacients ha catapultat les expectatives de poder millorar enormement les tècniques de diagnosi emprant sistemes d’olfacció artificial, o «nassos electrònics». La recerca en el camp dels nanosensors i nanomaterials, les tècniques avançades de processament de senyal associades, i una extensiva obtenció de dades experimentals, apunten ara a salvar en part les limitacions que sovint han previngut l’èxit dels sistemes d’olfacció artificial en moltes aplicacions reals.

Article publicat en el volum 65 de Treballs de la Societat Catalana de Biologia

Llegiu l'article sencer


La televisió digital terrestre: un color millor... i alguns grisos (Jordi Berenguer)

L'article repassa la història de la televisió, cosa que permet entendre, per una banda, els avenços tecnològics que s’han succeït i com han incidit en la millora de la possible oferta televisiva i, per l’altra, com s’ha anat compaginant la introducció d’aquestes millores amb la compatibilitat i adaptació dels equips existents en cada moment, per aconseguir un desenvolupament sostenible en aquest àmbit

Article publicat en el número 6 (2014) de la Revista de Tecnologia

Llegiu l'article sencer


Tots els articles
 

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. informacio@iec.cat - Informació legal

Inici

Institució

Recerca

 

Llengua

 

Publicacions

Arxiu

Serveis

Serveis lingüístics

Transparència

  • Organització institucional
  • Informació econòmica
  • Personal
  • Premis i ajuts
  • Memòries, publicacions i programes de recerca
  • Serveis