06/07/2021

Bonaventura Clotet i Carme Torras, membres de l'IEC, guanyadors ex aequo de la 31a edició del Premi Nacional de Recerca


El Govern de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han concedit els Premis Nacionals de Recerca 2020. Enguany, el Premi Nacional de Recerca ha estat concedit ex aequo a Bonaventura Clotet, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i a Carme Torras, membre Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC. Actualment, Clotet és director de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Torras és professora d’investigació del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació Robotitzada de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC i Universitat Politècnica de Catalunya).

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador o investigadora que ha contribuït significativament i internacionalment durant la seva trajectòria a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits (ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia o ciències experimentals). En el cas de Bonaventura Clotet, el guardó se li concedeix per la seva recerca d’abast internacional de més de quaranta anys en el camp del virus de la immunodeficiència humana (VIH) i malalties relacionades, recerca que l’ha convertit en un dels investigadors de més rellevància internacional en el desenvolupament i l’aplicació d’estratègies terapèutiques d’erradicació i d’estratègies preventives contra la sida. Clotet és doctor en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona. 

A Carme Torras, se li atorga el Premi Nacional de Recerca per la seva investigació sobre intel·ligència artificial i robòtica assistencial. El jurat ha destacat, també, la seva intensa tasca de promoció de l’ètica en l’aplicació de la robòtica i la intel·ligència artificial, fet que ha contribuït d’una manera destacada a la disseminació científica d’aquestes disciplines, tant en l’àmbit escolar i popular com en l’àmbit investigador i acadèmic.

Els Premis Nacionals de Recerca, que apleguen un total de sis guardons, fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat d’investigadors, mecenes, empresaris, comunicadors i entitats creadores d’empreses de base científica. Així, a banda del premi esmentat, també s’ha concedit el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove a Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); la Fundació Víctor Grífols i Lucas ha resultat distingida amb el Premi Nacional de Mecenatge Científic; la revista de divulgació científica Mètode, de la Universitat de València, ha rebut el Premi Nacional de Comunicació Científica; el Premi Nacional de Partenariat Publicoprivat en R+I ha estat per a B. Braun Surgical SAU, i el Centre de Regulació Genòmica (CRG) ha estat premiat amb la nova categoria de Premi Nacional d’Innovació a la Creació d’una Empresa de Base Científica.

La data prevista per al lliurament dels premis és dimarts 26 d’octubre, a les 18 hores, al Teatre Nacional de Catalunya.


 

1...678910...262