16/12/2009

La figura i l’obra de Francesc Eiximenis centren un cicle de conferències avui i demà a l’IEC


L'Institut commemora amb aquest cicle, que s'ha inaugurat aquest matí, el sis-centè aniversari de la mort d'un dels pensadors i autors medievals catalans més importants de la història.

El 1409 va morir, a Perpinyà, un dels pensadors i autors medievals catalans més importants: Francesc Eiximenis. Nascut a Girona pels volts de 1330, el franciscà va estudiar a les universitats de París, Oxford. Cambridge, Colònia i Roma i es va graduar en teologia a la Universitat de Tolosa. La seva obra va ser admirada pels papes i reconeguda i popular tant a la Corona d’Aragó com a la resta d’Europa. Actualment, continua tenint una gran importància, tant per als filòlegs com per als historiadors: per als primers, és un testimoni de primer ordre sobre la llengua culta i popular de la segona meitat del segle XIV; per als historiadors, és un reflex viu i detallat de la societat d’aleshores.

Amb motiu del sis-centè aniversari de la mort d’Eiximenis, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha organitzat el cicle de conferències Francesc Eiximenis. El context i l’obra d’un gran pensador català medieval, de dos dies de durada, per a analitzar l’obra i la figura d’Eiximenis. La inauguració s'ha celebrat aquest matí i ha estast a càrrec de Salvador Giner, president de l’IEC; Maria Teresa Ferrer i Mallol, presidenta de la Secció Històrico-Arqueològica; Ricard Torrents, vicepresident de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, i Antoni Riera i Melis, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC i coordinador del cicle.

Les primeres intervencions del cicle situen l’obra d’Eiximenis en el seu temps, mentre que tot seguit s’analitzarà amb profunditat la seva obra. El cicle clourà amb una taula rodona sobre el llegat intel·lectual de l’autor i pensador, en què es valorarà la importància de la seva obra en els nostres dies.
 


 

1...56789...268