21/10/2010

Nou investigadors catalans obtenen l’ajut d’excel·lència científica Starting Grant en la convocatòria d’enguany


Nou de les vint-i-tres Starting Grants (subvencions d’arrencada) que ha atorgat el Consell Europeu de Recerca (CER) ―el primer organisme europeu que finança projectes d’investigació― a l’Estat espanyol han estat concedides enguany a Catalunya. D’aquesta manera, la comunitat autònoma se situa al capdavant de l’Estat. Són dades que recull el bloc de l’Observatori de la Recerca de l’Institut d’Estudis Catalans i que, pròximament, es podran consultar de manera desagregada al portal Meridià.

El País Valencià, d’altra banda, n’ha rebut una. Els beneficiaris d’aquests ajuts, que s’adrecen als millors joves investigadors ―la mitjana d’edat és de trenta-sis anys―, reben un màxim de dos milions d’euros per a desenvolupar recerques de fins a cinc anys de durada.

De les nou Starting Grants que ha rebut Catalunya, quatre són per a projectes inscrits en el camp de les ciències socials i les humanitats; quatre més per a projectes de l’àmbit les ciències físiques i l’enginyeria (àrea a què correspon també l’ajut concedit al País Valencià), i el restant per a un projecte que s’emmarca en el camp de les ciències de la vida. Des de l’any 2007, Espanya ha obtingut seixanta-sis Starting Grants i trenta-quatre de les persones que les han obtingut (un 51,5 %) investiguen a Catalunya, mentre que dues (un 3 %) ho fan al País Valencià.

La convocatòria d’aquests ajuts és oberta a joves de qualsevol nacionalitat per a treballar en universitats de recerca de vint-i-un països europeus. L’objectiu és estimular l’excel•lència científica i esperonar els científics a transgredir les fronteres del coneixement i de les disciplines. En la convocatòria present s’ha duplicat el nombre d’investigadors de fora d’Europa. En total s’han seleccionat 427 projectes valorats en 580 milions d’euros, presentats per investigadors de trenta-nou nacionalitats.
 


 

1...56789...262