24/05/2022

El Laboratori d’Estudis Geofísics Eduard Fontserè detecta un superbòlid que sobrevola Catalunya


La matinada del 23 de maig un superbòlid va sobrevolar Catalunya. Així ho van detectar les estacions sísmiques del Laboratori d’Estudis Geofísics Eduard Fontserè (LEGEF), centre propi de l’Institut d’Estudis Catalans, que van permetre determinar que el superbòlid va explotar a les 02.42 (hora local) generant una bola de foc i una detonació que va poder ser vista i escoltada en diversos punts del territori català.

Els sismogrames enregistren les ones sòniques generades pel vol del meteor i les seves fulguracions, i com que són detectades per les diferents estacions sísmiques en diferents instants, permeten veure el desplaçament del meteor. La Red de Investigación de Bólidos y Meteoritos ha compartit mitjançant el seu canal de Twitter uns vídeos que mostren el bòlid sobrevolant Corbera de Llobregat i Barcelona, el qual ha pogut ser observat, també, des de Lleida.

 

 

El LEGEF és un centre propi de l’IEC que depèn de a la Secció de Ciències i Tecnologia. Col·labora amb diversos centres catalans afins en el món de la geofísica per mitjà de diversos convenis i projectes. Les seves tasques es basen en la recerca bàsica en sismologia, tant des del punt de vista teòric com instrumental, i en l’activitat educativa i de divulgació a la societat catalana.


 

1...45678...271