08/09/2021

La 6a Nit de la Biologia se celebrarà el proper 16 de setembre a la seu de l’IEC


La Nit de la Biologia és la iniciativa amb què la Societat Catalana de Biologia (SCB), la filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) amb més socis, celebra els avenços i les aportacions científiques assolides durant l’any en curs pels professionals i estudiosos de les ciències biològiques dels territoris de parla catalana.

El claustre de la Casa de Convalescència acollirà l’acte el pròxim dijous, 16 de setembre, a les set del vespre. Inclourà el lliurament dels Premis SCB, amb els quals es pretén reconèixer i fomentar les activitats de recerca, divulgació, emprenedoria i innovació en l’àmbit de les ciències biològiques que es duen a terme a casa nostra. 

Els Premis SCB engloben un total de sis modalitats diferents. D’una banda, el Premi SCB Trajectòria Professional Leandre Cervera s’atorga al professional que hagi contribuït de manera més destacada al progrés o la difusió de les ciències biològiques. Aquest és l’únic reconeixement del qual ja s’ha donat a conèixer el nom del premiat. Enguany, el guardó es concedeix al doctor Francesc Artigas, professor ad honorem a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona. El doctor Artigas ha desenvolupat una intensa activitat investigadora en l’àmbit de les malalties mentals: n’ha estudiat les bases neurobiològiques i n’ha millorat els tractaments.

També es fa entrega del Premi SCB Article Científic, que reconeix el millor article científic publicat durant l’any 2020. Els tres finalistes d’aquesta edició són Francisco Martínez Jiménez, David Mas Ponte i Verena Ruprecht. Més informació.

En tercer lloc, el Premi SCB Divulgació reconeix la millor obra de divulgació de l’àmbit de les ciències biològiques. Els treballs finalistes són el llibre Mussol i coronavirus, la plataforma web Sinergia i el documental La meva amiga la mar.

La formació de nou talent investigador es reconeix amb el Premi SCB Jove Investigador/a, que s’atorga a la millor tesi doctoral de l’any 2020. Els finalistes d’enguany són Leticia Galera, Sergi Sayols i Naroa Serna. Més informació.

D’altra banda, el Premi SCB Treball de Recerca de Batxillerat premia els joves estudiants que han desenvolupat el millor treball de recerca en un centre d’educació secundària durant el curs actual. Els estudiants que opten al guardó són Júlia Aguilar, pel treball Causes ecològiques i evolutives de la coloració dels lloros; Pau Bardi, pel treball Dins els pèls de Xebo. La conducta d’un goril·la dominant en captivitat, i Biel Batuecas, pel treball ‘Hox’: mosques i humans. Estudis dels gens ‘hox’ en ‘Drosophila melanogaster’, útils per a posteriors recerques biomèdiques?

Per últim, l’edició passada va incorporar el Premi SCB Start-Up, que s’adjudica a la millor empresa emergent del sector biotecnològic o de ciències biològiques fundada en els darrers cinc anys en els territoris de parla catalana. Els tres projectes finalistes són Flomics Biotech, Pulmobiotics, SL i Sycai Technologies.

Els noms dels premiats es faran públics durant la Nit de la Biologia, que, any rere any, aplega un nombre important de científics de la regió, fet que fomenta la recerca, la divulgació i l’estudi de la biologia. La Nit ha esdevingut, doncs, un acte de referència en el món de les ciències de la vida i s’ha consolidat no només com l’acte de lliurament dels Premis SCB, sinó també com un espai de trobada de la comunitat científica, els socis de la SCB i el públic en general. 


 

1...45678...269