09/06/2010

Amics, companys i deixebles reten homenatge al filòleg Jordi Mir


Més de cent cinquanta persones van omplir la Sala Prat de la Riba de l’IEC ahir, dimecres 9 de juny, en l’acte d’homenatge al filòleg, escriptor i activista cultural Jordi Mir, organitzat per la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’IEC. Companys i amics seus van destacar «l’extraordinari esperit de servei al país» de l’homenatjat i van reconèixer l’aportació que ha fet en la represa de l’ensenyament i la difusió de la llengua catalana.

Els parlaments de Salvador Giner, president de l’IEC; d’August Bover, president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, i de Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica de l’Institut, van obrir l’acte, que es pot veure des de la videoteca de l’IEC. Tots tres van destacar el patriotisme de Jordi Mir, «una persona que estima apassionadament aquest país, la seva llengua i la seva cultura».

La periodista i directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas ―que es va declarar deixeble de Jordi Mir―, va ser l’encarregada de conduir l’acte. Hi van intervenir Joan Solà, vicepresident de l’IEC i codirector, juntament amb Mir, de les obres completes de Pompeu Fabra ―«la seva dèria»―; Albert Jané, escriptor i membre de l’IEC, qui va recordar els inicis de l’ensenyament del català i la faceta excursionista de Mir; Jaume Cabré, també escriptor i membre de l’IEC, que va destacar la intuïció lingüística de Mir, la qual «sempre va al moll de l’os de la llengua», i, finalment, Joaquim Maria Puyal, periodista i membre de l’Institut, que va recordar la seva relació amb Mir «com a alumne» des dels anys setanta ―quan van iniciar les retransmissions del futbol en català― i va afirmar que, des d’aleshores fins ara, Mir ha estat «sempre al meu costat». En el decurs de l’acte també es van projectar les salutacions enregistrades del periodista Antoni Bassas, des dels Estats Units, i del lingüista i membre de l’IEC Pere Verdaguer, des de la Catalunya del Nord.

Jordi Mir i Parache (Tremp, 1935) és filòleg, professor de català i escriptor. Ha publicat nombrosos llibres de viatge i d’excursionisme, i el 1966 va obtenir el Premi Eduard Brossa de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC, amb el treball Els noms de lloc de Tremp i els seus agregats. Estudiós de la vida i l’obra de Pompeu Fabra, en dirigeix, amb Joan Solà, l’edició de l’obra completa. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació com a divulgador de temes de llengua, d’història i de geografia. L’any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi. 


 

1...34567...268