19/10/2009

El Carles Riba humanista centra el diàleg entre Jaume Pòrtulas i Raül Garrigassait que se celebra demà a l’IEC


Demà dimarts, 20 d’octubre, a dos quarts de set del vespre a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Jaume Pòrtulas i Raül Garrigassait analitzaran, mitjançant un diàleg, la faceta d’humanista de Carles Riba; l’actriu Sílvia Bel, per la seva part, llegirà alguns textos que Riba va traduir del grec. Es tracta de la segona les quatre sessions del cicle «Vigència de Carles Riba. Diàlegs sobre el poeta, l’humanista, el crític i l’intel•lectual» que ha estat coordinat i conduït pel poeta i editor Jordi Cornudella.

Arran de la seva mort, el 12 de juliol de 1959, Carles Riba llegava una prolífica obra com a traductor del llatí, del grec, de l’hebreu, de l’anglès, del francès, de l’alemany i de l’italià. A més de traductor, Riba va exercir de poeta i crític i comptava amb una profunda formació hel•lenística, va col•laborar amb Fabra en l’elaboració del Diccionari General de la Llengua Catalana i va ser president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), de manera intermitent, i de la Secció Filològica de l’IEC entre els anys 1950 i 1959.  Aquesta faceta humanística és la que demà analitzaran a l'IEC Jaume Pòrtulas i Raül Garrigassait.

El cicle va començar el passat dimarts, 13 d’octubre, a l’IEC, amb un diàleg entre Pere Gimferrer i Carles Camps sobre l’activitat poètica de Riba, que tot seguit va il•lustrar Víctor Obiols amb la lectura de diversos poemes. El dimarts 27 d’octubre, Joan Triadú i Jordi Malé debatran sobre els treballs de Riba com a crític literari, i Jordi Cornudella en llegirà alguns textos per il•lustrar aquesta faceta. Finalment, el dimarts 3 de novembre, Albert Manent i Carles-Jordi Guardiola estudiaran el vessant intel•lectual de Riba, i Xavier Bosch llegirà parts de la seva correspondència.

Als actes «Vigència de Carles Riba. Diàlegs sobre el poeta, l’humanista, el crític i l’intel•lectual», els seguirà el III Simposi Carles Riba, organitzat per la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Aula Carles Riba de la UB, que se celebrarà del 30 de novembre al 2 de desembre. La commemoració del cinquantè aniversari de la mort de Carles Riba clourà, el 15 de desembre, amb un acte institucional a la Biblioteca Nacional de Madrid, organitzat per l’Institut Ramon Llull, amb la col•laboració de la Dirección General del Libro, Archivos y Bibliotecas i la Biblioteca Nacional.
 


 

123456...271