09/10/2009

Pere Gimferrer i Carles Camps analitzaran dimarts, a l’Institut d’Estudis Catalans, la faceta de Carles Riba com a poeta


És el primer de quatre diàlegs, en què es tractarà la figura i l’obra del poeta, crític i traductor, amb motiu del cinquantè aniversari de la seva mort, i es podrà veure en directe des del web de l'IEC

El 12 de juliol de 1959, ara fa cinquanta anys, moria Carles Riba, poeta, crític i traductor; i president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), de manera intermitent, i de la Secció Filològica de l’IEC entre els anys 1950 i 1959. Amb motiu d’aquesta efemèride i amb l’objectiu de retre-li homenatge, el proper dimarts 13 d’octubre, a dos quarts de set del vespre, a la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC, Pere Gimferrer i Carles Camps dialogaran sobre la seva faceta poètica, i Víctor Obiols en llegirà alguns poemes. L’acte és el primer d’un cicle de quatre sessions «Vigència de Carles Riba. Diàlegs sobre el poeta, l’humanista, el crític i l’intel•lectual», que tindrà lloc durant les properes setmanes a l’IEC, i que ha estat coordinat i conduït pel poeta i editor Jordi Cornudella. L’organització és a càrrec de la Institució de les Lletres Catalanes, l’Institut Cambó – Fundació Bernat Metge, la Secció Filològica de l’IEC i l’Aula Carles Riba de la Universitat de Barcelona (UB).

El diàleg entre Gimferrer i Camps és el primer dels quatre que es faran durant les pròximes setmanes a l’IEC. El dimarts 20 d’octubre serà el torn de Jaume Pòrtulas i Raül Garrigassait, que parlaran del Riba humanista, i l’actriu Sílvia Bel en llegirà unes traduccions del grec. El dimarts 27 d’octubre, Joan Triadú i Jordi Malé debatran sobre els treballs de Riba com a crític literari, i Jordi Cornudella en llegirà alguns textos per il•lustrar aquesta faceta. Finalment, el dimarts 3 de novembre, Albert Manent i Carles-Jordi Guardiola estudiaran el vessant intel•lectual de Riba, i Xavier Bosch llegirà parts de la seva correspondència.

Als actes «Vigència de Carles Riba. Diàlegs sobre el poeta, l’humanista, el crític i l’intel•lectual», els seguirà el III Simposi Carles Riba, organitzat per la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Aula Carles Riba de la UB, que se celebrarà del 30 de novembre al 2 de desembre. Durant tres dies, més d’una vintena d’escriptors, traductors i estudiosos provinents de dins i fora del domini lingüístic català participaran a les ponències i taules rodones previstes al voltant de quatre nuclis temàtics: Riba i la literatura europea, irradiació de l’obra de Riba, la poesia de Riba, i llengua i gèneres literaris en l’obra de Riba. La commemoració del cinquantè aniversari de la mort de Carles Riba clourà, el 15 de desembre, amb un acte institucional a la Biblioteca Nacional de Madrid, organitzat per l’Institut Ramon Llull, amb la col•laboració de la Dirección General del Libro, Archivos y Bibliotecas i la Biblioteca Nacional.
 


 

123456...268