17/12/2010

L’IEC publica en línia la col·lecció de la Revista de l’Alguer, l’anuari científic publicat als anys noranta a la ciutat sarda


La Revista de l’Alguer, creada i dirigida pel lingüista i poeta Rafael Caria (l’Alguer, 1941-2008) —membre corresponent de la Secció Filològica i primer alguerès membre de l’Institut—, va ser publicada durant deu anys, entre 1990 i 1999, pel Centre de Recerca i Documentació Eduard Toda, dirigit pel mateix Caria. Fins fa poc, la publicació només es podia consultar en algunes biblioteques universitàries d’Europa i d’Amèrica, però actualment l’IEC posa a disposició dels investigadors i de les persones interessades d’arreu del món la versió digital de la revista.

La col·lecció consta de deu volums, ja que se’n va publicar un per any, que es poden consultar íntegrament a l’Hemeroteca Científica de l’IEC. La Revista de l’Alguer és un anuari científic pluridisciplinari en llengua catalana pensat i fet a l’Alguer, dins el marc mediterrani, primer amb el subtítol de Periòdic de cultura dels Països Catalans i, més endavant, amb el d’Anuari acadèmic de cultura catalana. Les recerques que inclou abasten una vintena de camps científics, que van de l’antropologia a la toponímia, passant per la filologia, la filosofia, el folklore, la pedagogia o la música.

En la Revista de l’Alguer col·laboren una setantena llarga d’investigadors catalans, sards i d’altres països d’Europa i d’Amèrica. El Comitè Científic va ser format per molts membres de l’IEC, com Antoni M. Badia i Margarit, Joan Bastardas, Jordi Carbonell, Emili Giralt, Vicent Pitarch, Francesc Vallverdú, Josep Massot, Joan Veny o Pere Verdaguer, entre d’altres. Actualment, l’IEC n’està preparant una segona època.


 

1...266267268269270271