05/10/2009

L’IEC inaugura el curs amb una conferència sobre l’obra dels poetes Josep Lluís Pons i Gallarza i Joan Alcover


 


La conferència «Evocació de Josep Lluís Pons i Gallarza i Joan Alcover», del membre de l'IEC Joan Mas i Vives, va obrir ahir el curs 2009-2010 de l’Institut. El president de l'Institut, Salvador Giner, va inaugurar l'acte, que va comptar amb l'assistència de Joan Majó, comissionat per a Universitats i Recerca del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya. 

 

 La commemoració del cinquantè aniversari de la mort de Carles Riba, la celebració de l’Any Internacional de l’Astronomia i el Congrés Internacional sobre Martí l’Humà són algunes de les moltes activitats que es preveuen per al curs 2009-2010 de l’IEC.

Aquest mes d’octubre s’inicien els actes commemoratius dels cinquanta anys de la mort de Carles Riba, poeta, crític i traductor, que, a més, va ser president de l’IEC, intermitentment, i de la Secció Filològica entre 1950 i 1959. La commemoració de l’efemèride es farà a través de diversos actes organitzats, entre d’altres, per la Secció Filològica de l’IEC: «Diàlegs al voltant de l’obra i la figura de Riba», coordinats i conduïts pel poeta i editor Jordi Cornudella, que se celebraran durant el mes d’octubre; el III Simposi Carles Riba, que s’esdevindrà del 30 de novembre al 2 de desembre, i, finalment, un acte acadèmic que tindrà lloc a la Biblioteca Nacional de Madrid el 15 de desembre i que servirà de cloenda dels actes commemoratius.

Un any més, el cicle «Conferències magistrals del curs 2009-2010» aproparà la ciència a la ciutadania. En aquesta edició, el cicle estarà dedicat a l’Any Internacional de l’Astronomia, un esforç global iniciat per la Unió Astronòmica Internacional i la UNESCO per a ajudar els ciutadans del món a redescobrir el seu lloc a l’Univers i potenciar, així, els sentiments de meravella i descobriment. Mònica Rius, presidenta de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l’IEC, serà l’encarregada d’inaugurar el cicle dimecres 18 de novembre a les set del vespre, amb la conferència «La ciència a l’islam occidental: circulació de coneixement a la Mediterrània».

Amb motiu del sis-cents aniversari de la mort del rei Martí l’Humà, la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC organitza el congrés internacional «Martí I l’Humà, el darrer rei de la dinastia de Barcelona (1396-1410). L’interregne i el Compromís de Casp», que se celebrarà a la Casa de Convalescència, seu de l’Institut, del 31 de maig al 4 de juny de 2010 i en el qual participaran experts vinguts dels territoris de parla catalana i de l’estranger
 


 

1...263264265266267268