08/07/2021

Reconeixement oficial dels cent anys d’excavacions de l’Institut d’Estudis Catalans a Olèrdola, la seva salvaguarda i difusió


El Govern va incloure aquesta efemèride en el seu programa de commemoracions del 2021 en reconeixement de la tasca de salvaguarda i difusió que va realitzar l’IEC ara fa cent anys.El tret de sortida d’aquesta commemoració tindrà lloc aquest dissabte 10 de juliol, amb una programació especial en què hi haurà una visita especial als espais on va actuar l’IEC als anys vint del segle XX, el descobriment d’una placa commemorativa i un espectacle final a càrrec de Lídia Pujol.

Enguany se celebren els cent anys de les intervencions arqueològiques de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) al jaciment d’Olèrdola, actual seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). Amb l’objectiu de reconèixer i difondre la tasca feta aleshores, una tasca que fou clau per al coneixement científic, la salvaguarda del patrimoni i la promoció del monument, el Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar incloure els cent anys de les intervencions de l’IEC a Olèrdola com a commemoració de l’any 2021.

Per celebrar aquesta efemèride, el MAC i l’IEC, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olèrdola, la Diputació de Barcelona i altres institucions penedesenques, han organitzat l’acte central de la commemoració amb una programació especial que tindrà lloc aquest  dissabte 10 de juliol, a partir de les sis de la tarda.

La història ens transporta a principis del segle xx, quan l’IEC va realitzar una sèrie d’accions a Olèrdola, que van marcar tota una dècada i que, malauradament, la Guerra Civil va esborrar de la memòria col·lectiva.

Pere Bosch Gimpera i part dels seus col·laboradors del Servei d’Investigacions Arqueològiques de l’IEC van visitar Olèrdola el 1917. Aquest va ser el punt de partida per a definir una doble via de treball. D’una banda, es van realitzar excavacions, dirigides per Matías Pallarès, que es van centrar en els treballs per a definir la cronologia de la muralla i la seva posada en valor i en la determinació de l’existència d’un poblat iber. De l’altra, es va restaurar l’església preromànica i romànica de Sant Miquel, treballs que foren dirigits per l’arquitecte Jeroni Martorell, cap del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de Catalunya. El febrer del 1917, els arqueòlegs Bosch Gimpera, Colominas Roca i Duran i Sanpere van visitar Olèrdola i les coves de la Vall, en una excursió que va incloure també Sant Martí Sarroca i Castellví de la Marca. D’aquesta visita en derivarà el 1920 l’elaboració del primer plànol topogràfic de les ruïnes, a càrrec d’Adolf Lammerer, de l’Institut Topogràfic de Múnic, que treballava per a l’arqueòleg i professor Adolf Schulten. L’any següent, Matías Pallarès va intervenir en tres punts del recinte: la torre talaia, la torre 1 muralla i l’interior i exterior del recinte. Entre el 1926 i el 1928, s’endegà la restauració de l’església de Sant Miquel, dirigida per l’arquitecte Jeroni Martorell.
El jaciment va millorar d’una manera notable i en va augmentar el coneixement, el reconeixement i el valor patrimonial. Diversos indrets que avui estan a la vista ens mostren la tasca pionera en el treball amb la planimetria i la cerca del passat ibèric, romà i medieval, així com la restauració i consolidació de l’església de Sant Miquel. Les accions generaran diversos articles publicats tant en l’anuari de l’IEC com en el butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), sobretot arran de la celebració a Olèrdola de l’aplec anual l’estiu del 1921.

Olèrdola mostra avui un patrimoni singular, amb més de quatre mil anys d’història. La commemoració dels cent anys de les primeres accions de l’IEC a Olèrdola vol reconèixer i difondre la tasca feta aleshores, que fou clau per al coneixement científic, la salvaguarda del patrimoni i la promoció del monument.

Acte commemoratiu

L’acte central que se celebra aquest dissabte està dividit en tres parts. A les 18.30 h tindrà lloc la visita comentada «Cent anys després… Ahir i avui de la recerca arqueològica», que serà una visita guiada al conjunt històric d’Olèrdola a través dels espais patrimonials on l’IEC va actuar entre els anys 1921 i 1928. Es mostrarà la tasca pionera que va realitzar la institució en la recerca arqueològica, dirigida per Matías Pallarès, que va fer aflorar el passat ibèric, romà i medieval de la zona, així com la restauració de l’església de Sant Miquel, dirigida per Jeroni Martorell.

A les 19.30 h, hi haurà l’acte institucional en el qual intervindran el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya; la comissària del centenari de les excavacions de l’IEC a Olèrdola, Núria Molist, i president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros. Durant l’acte es farà el descobriment d’un la placa commemorativa. Clourà l’acte Elsa Ibar, directora general del Patrimoni Cultural. L’acte comptarà amb la presència d’Àngels Torras, directora dels Serveis Territorials a Barcelona; Josep Manuel Rueda, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; Lucas Ramírez, alcalde d’Olèrdola, i representants del Parc Natural del Garraf i Olèrdola, de la Diputació de Barcelona.

L’acte commemoratiu finalitzarà a les 20 h amb un concert espectacle a càrrec de Lídia Pujol, que ha creat un espectacle de nova producció inspirat en la situació que tothom està vivint a causa de la COVID-19: «Olèrdola, espai d’amor i llibertat». L’enyorança, el dolor de la pèrdua, la solitud i les situacions més extraordinàries mai viscudes globalment ens conviden a transcendir els bàndols establint llaços entre veïns, personalitats i autoritats. Projectar el desig d’una abraçada i resistir-nos lliurement a fer-la per amor és un acte de responsabilitat i dignitat humanes. L’espectacle vol incentivar aquesta llibertat, que no és el llibertinatge d’una reacció al tancament, ni la por al contacte. Aquesta «resistència» és un acte d’amor.

Les places són limitades i, per aquest motiu, cal confirmar l’assistència enviant un correu a mac.olerdola@gencat.cat. Per a assistir a les visites guiades, cal inscriure-s’hi prèviament al mateix correu electrònic o bé als telèfons 938 901 420 i 675 782 936. Les entrades per al concert de Lídia Pujol es poden adquirir al web de venda d’entrades del MAC.


Podeu consultar tota la programació al web del MAC Olèrdola.


 

1...260261262263264...269