08/10/2021

El Ple de la Secció Filològica de l’IEC, enguany a Tortosa


Des de l’any 1990, cada any el Ple de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) duu a terme jornades acadèmiques a diferents contrades del domini lingüístic de la llengua catalana. La finalitat d’aquestes trobades acadèmiques i cíviques és mantenir contactes i intercanvis amb els estudiosos de cada lloc. Enguany, aquestes jornades se celebraran a l’Espai Sant Domènec de Tortosa, al Baix Ebre, els dies 15 i 16 d’octubre, coincidint amb la celebració de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021.

Aquestes jornades acadèmiques, que cada any es duen a terme en una ciutat diferent, inclouran ponències sobre la llengua catalana des d’una perspectiva territorial i sobre la història lingüística des de les Terres de l’Ebre fins al Maestrat. Destaquen les conferències sobre la petjada lingüística de Joan Beltran, lingüista tortosí mort l’octubre del 2020, i de Jesús Massip, poeta, historiador i arxiver de Tortosa, que va morir la setmana passada als noranta-quatre anys. 

L’obertura de l’acte, que comptarà amb la presència de la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, anirà a càrrec de Meritxell Roigé i Pedrola, alcaldessa de Tortosa; Enric Roig, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa; Ramon Sistac, president en funcions de la Secció Filològica de l’IEC, i Miquel Àngel Pradilla, membre de la Secció Filològica de l’IEC. També està prevista la presentació del poemari Personatges / Paisatges, de Jesús Massip, a càrrec de Laura Borràs, presidenta del Parlament de Catalunya. Cinta Massip en recitarà alguns poemes.

Les jornades estan organitzades per la Secció Filològica de l’IEC i l’Ajuntament de Tortosa, amb la col·laboració de la Fundació Bancària La Caixa.

Les conferències són obertes al públic general, però cal inscriure-s’hi prèviament enviant un correu a cultura.recepcio@tortosa.cat.


 

1...239240241242243...262