18/12/2009

Neix «Territori: Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya»


El nou portal ha estat creat per la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT), filial de l'IEC, i ofereix  articles que analitzen, amb profunditat, els projectes i debats que, en aquests moments, tenen incidència sobre el territori.

Des del 2003, la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), filial de l’IEC, edita cada any l’Anuari territorial de Catalunya, una publicació que analitza les transformacions, projectes i conflictes territorials més destacats que han succeït al país durant l’any anterior. Enguany, la SCOT ha fet un pas més enllà i ha creat Territori: Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya, un portal web que, per una banda, recull el bagatge de les cinc edicions de l’Anuari Territorial que s’han publicat fins ara; i, per l’altra, s’alimenta constantment d’articles que analitzen, amb profunditat, els projectes i debats que, en aquests moments, tenen o poden tenir incidència sobre el territori.

Territori és una eina de divulgació i recerca científica que té per objectiu donar a conèixer, amb rigor, els processos que tenen un impacte en el territori català, a través de l’anàlisi dels plans i projectes que defineixen el futur del territori i el debat públic sobre el model territorial. Gràcies a Internet, els continguts de l’observatori s’actualitzen periòdicament, en el cas, és clar, que hi hagi hagut alguna novetat rellevant quant al projecte o debat per analitzar. Així doncs, a primera pàgina del portal Territori s’inclouen articles actualitzats durant les últimes setmanes que fan referència a temes com, per exemple, el procés de requalificació de part de les instal·lacions del Barça en sòl residencial, el debat sobre les obres de la C-31 a l’Empordà o les obres del canal Segarra-Garrigues. Aquestes són només algunes de les més de mil referències a plans i projectes territorials que s’han desenvolupat a Catalunya des del 2003 fins als nostres dies i que recull l’observatori.

Territori i els continguts de l’Anuari territorial de Catalunya 2008-2009 es varen presentar ahir, 17 de desembre, a l'IEC. Durant l’acte, Oriol Nel·lo, secretari per a la Planificació Territorial de la Generalitat de Catalunya i membre de l’IEC, pronuncià la conferència «Les polítiques territorials a Catalunya: els reptes de futur».

Territori compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i dels departaments de Política Territorial i Obres Públiques, de Medi Ambient i Habitatge, d’Interior, de Relacions Institucionals i Participació, i de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya. Els directors de Territori són Margarita Castañer i Montserrat Mercadé i la idea original és d’Àlex Tarroja.
 


 

123456...271