17/11/2022

L'Institut d'Estudis Catalans incorpora quatre noves membres


El Ple de l'Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acordar el passat 19 d’octubre incorporar quatre noves membres. Es tracta de Mireia Grau Creus i Marina Sechi, que s’han sumat a la Secció de Filosofia i Ciències Socials —la primera com a membre numerària i la segona com a membre corresponent—, i de Cristina Pujades Corbi i Josefina Castro Fornieles, que s’han incorporat a la Secció de Ciències Biològiques com a membres numeràries.

Mireia Grau Creus (1969) és llicenciada en ciències polítiques i sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en ciències polítiques i socials per l’Institut Universitari Europeu de Florència. Va ser professora de ciència política i de l’Administració a la Universitat de Múrcia (1999-2005), on va contribuir a l’establiment de la Facultat de Ciències Polítiques i de l’Administració i del grau en ciències polítiques. Ha impartit docència al Master of Advanced Studies in European Policies and Public Administration a la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica) i al Master of Research in Political Science de la Universitat Pompeu Fabra (2009-2011), així com diversos cursos en diferents edicions de la Winter School on Federalism and Governance organitzada per l’Eurac Bolzano i la Universitat d’Innsbruck (Àustria, 2014-2017). Actualment és professora associada a la Universitat Autònoma de Barcelona. És autora de publicacions acadèmiques en revistes i editorials internacionals en l’àmbit de la descentralització i l’estudi dels sistemes federals. Experta en l’anàlisi institucional dels sistemes polítics multinivell, des del 2005 treballa a l’Àrea de Recerca de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA) de la Generalitat de Catalunya, de la qual és la cap des del 2016.

Marina Sechi (1956) és doctorada en matèria literària i en pedagogia. Professora a la Universitat de Sàsser (Itàlia), ha estat presidenta del Curs de Llicenciatura en Literatura i del Curs de Llicenciatura Magistral d’aquesta mateixa universitat. Des del 2020, presideix el Curs de Llicenciatura (Geografia) amb el currículum en planificació, gestió i promoció turística dels itineraris de cultura i medi ambient a la Universitat de Nuoro (Itàlia). Coordinadora nacional, conjuntament amb el professor Giuseppe Rocca de la Universitat de Gènova (Itàlia), del grup de treball de l’Associació Italiana de Geògrafs (AGEI) «Dels balnearis als pols locals i sistemes de turisme integrat». Va ser la coordinadora científica de projectes i seminaris educatius sobre cultura local i toponímia abans de la unificació d’Itàlia a diverses subregions del nord de Sardenya (Llei regional 482/1999). Des del 1995 és vicepresidenta de la Secció Provincial de Sàsser de l’Associació Italiana d’Ensenyants de Geografia (AIIG). Des del 2007 forma part de la Comissió de Toponímia del Municipi de Sàsser. Des del 2018 és coordinadora del grup de treball Toponomàstica de la Ciutat i del Territori de l’Alguer, en la Consulta cívica per a les polítiques lingüístiques del català de l’Alguer.

Cristina Pujades Corbi (1962) és catedràtica a la Universitat Pompeu Fabra i lidera el grup de recerca Neurodevelopmental Dynamics. Després de defensar la tesi doctoral a la Universitat de Barcelona (1991), va fer una primera estada postdoctoral a la Harvard Medical School (Boston), i el 1995 va anar a París per a una segona estada postdoctoral a l’Ecole Normale Supérieure. A París va guanyar una plaça de professora titular a la Universitat Pierre i Marie Curie (ara, Universitat de la Sorbona). Des d’aleshores, la neurobiologia del desenvolupament i com la informació del DNA es tradueix en la generació de forma han estat els àmbits d’estudi de la seva carrera científica. L’any 2002 es va integrar al Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (ara, Departament de Medicina i Ciències de la Vida) de la Universitat Pompeu Fabra. Ha obtingut el Premi ICREA Acadèmia (2015-2020 i 2021-2025), que reconeix l’excel·lència de la recerca de professors de les universitats públiques de Catalunya. Ha ocupat càrrecs institucionals; concretament, ha estat a secretària acadèmica i sotsdirectora del Departament (2007-2014), delegada del Rector de Recerca (2015-2017) i vicerectora de Professorat i vicerectora per a la Política de Captació i Retenció de Talent (2017-2021). Ha estat membre del comitè executiu del Consell de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (2017-2021) i membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya (2019-2021).

Josefina Castro Fornieles és metge especialista en psiquiatria, doctora en medicina per la Universitat de Barcelona i màster en gestió sanitària. Ha estat cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de l’Hospital Clínic de Barcelona durant deu anys. Des del 2012 és la directora de l’Institut Clínic de Neurociències del mateix hospital. És catedràtica del Departament de Medicina de la Universitat de Barcelona, on imparteix assignatures de psiquiatria i de psiquiatria de nens i adolescents. És investigadora de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS), on és la coordinadora del grup Psiquiatria i Psicologia de la Infància i l’Adolescència, que forma part de l’àrea de Neurociències Clíniques i Experimentals. És membre del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Salut Mental (CIBERSAM) de l’Institut de Salut Carlos III, del Ministeri de Ciència i Innovació. Ha dirigit nombrosos projectes de recerca i és autora d’articles i publicacions científiques en revistes nacionals i internacionals sobre els trastorns psiquiàtrics en nens i adolescents. Les seves línies de recerca preferents són els trastorns de la conducta alimentària i els trastorns psicòtics en nens i adolescents.


 

123456...268