22/06/2021

Daniel Casals: «Les jornades s’han consolidat com una línia de recerca de la història contemporània de la llengua catalana»


La III Jornada sobre la Divulgació de la Normativa als Mitjans de Comunicació va tenir lloc el divendres 18 de juny en format telemàtic. L’acte, que s’havia d’haver celebrat el desembre de l’any passat i que es va ajornar a causa de la pandèmia, tenia com a objectiu analitzar la difusió dels coneixements lingüístics que han fet els mitjans de comunicació en els territoris de parla catalana des del segle XX fins a començaments del segle XXI. 

Daniel Casals, president de la Societat Catalana de Llengua i Literatura, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i Mar Massanell, del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), van ser els organitzadors de l’esdeveniment d’enguany. En aquesta nova edició de les jornades, el Grup de Recerca en Història de la Llengua Catalana de l’Època Contemporània (GRHILCEC) i la Societat Catalana de Llengua i Literatura van poder exposar els resultats de la seva recerca, feta amb la col·laboració del Departament de Filologia Catalana de la UAB.

La presidenta electa de l’IEC, M. Teresa Cabré, va donar la benvinguda als assistents i va destacar la importància que tenen els mitjans a l’hora de difondre «bones pràctiques lingüístiques» a la societat. Cabré també va explicar que, com cada edició, les ponències seran recopilades en forma de llibre a finals d’any. Daniel Casals va desvetllar el títol de l’obra, Els mitjans escrits i audiovisuals com a formadors lingüístics, que es publicarà dins de la col·lecció «Milà i Fontanals». 

Casals va fer, també, una breu valoració de les jornades anteriors recordant que, en total, el GRHILCEC ha analitzat vint-i-cinc estudis monogràfics de columnes de premsa i d’espais de ràdio i televisió. Per això, creu que avui podem parlar de les jornades com «una línia de recerca consolidada en el marc de la història contemporània de la llengua catalana». Tot seguit, va presentar el grup de ponents de l’edició d’enguany. El primer estava format per membres del mateix GRHILCEC, que van presentar els resultats de les investigacions. El segon grup estava integrat per autors d’espais de llengua dels mitjans de comunicació. I el tercer el constituïen una selecció d’experts que havien estudiat aquest tipus d’espai d’investigació lingüística. 

Després de la presentació de l’acte, Joan Martí i Castell, membre de la Secció Filològica de l’IEC i de la Universitat Rovira i Virgili, va impartir la conferència inaugural titulada «Pompeu Fabra, entre la ciència i la política». Tot seguit, van començar les dotze ponències monogràfiques dedicades a analitzar els espais de transmissió de coneixements lingüístics als mitjans de comunicació. 

La cloenda de la jornada va ser a càrrec de Daniel Casals, que es va mostrar satisfet amb els resultats obtinguts. «La tasca, però, no s’ha acabat. Ara toca treballar en l’edició dels textos de les ponències en forma de llibre», va cloure amb la mirada posada ja en la quarta jornada.


 

‹‹123456...268