Torna a les notícies
L’homenatge a Jordi Castellanos omple la Sala Prat de la Riba de l’IEC
10/01/2013

«Docent generós i eficient», «estudiós rigorós i d’una dedicació contagiosa», «compromès amb el país», «un gran mestre» són paraules dedicades a la persona i al treball del filòleg i membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC Jordi Castellanos durant l’homenatge que se li va retre el 9 de gener a la seu de l’Institut. Amics, companys i alumnes van omplir la Sala Prat de la Riba per recordar el qui ha estat considerat un dels historiadors de la literatura catalana més destacats i més renovadors dels últims trenta anys i que va morir el 19 d’octubre passat.

Manuel Jorba, membre de l’IEC i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, va destacar el seu treball constant com a docent i el compromís de Castellanos amb els seus projectes i amb el país. Josep M. Domingo, de la Universitat de Lleida, va ressaltar la seva feina d’excel·lència en les últimes quatre dècades i el seu paper en la «construcció de la magistratura acadèmica». Finalment, Josep Murgades, de la Universitat de Barcelona, va rememorar els anys de feina i amistat compartits amb Castellanos en la redacció de la revista Els Marges i va recordar, amb emoció, una vida professional en comú. L’organització de l’homenatge va ser a càrrec del Departament de Filologia Catalana de la UAB, la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, la Institució de les Lletres Catalanes, la Societat Catalana de Llengua i Literatura i la Societat Verdaguer.

 

Jordi Castellanos era llicenciat en filologia romànica per la Universitat de Barcelona i s’havia especialitzat en literatura contemporània als Estudis Universitaris Catalans. Era doctor en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la qual era catedràtic de Literatura Catalana Contemporània des del 1988. Autor de diverses monografies i treballs com Raimon Casellas i el Modernisme, Antologia de la poesia modernista i Intel·lectuals, cultura i poder, va crear i dirigir el Servei d’Informació Bibliogràfica de la UAB i va elaborar el fons TRACES, integrat dins el catàleg unificat de les biblioteques universitàries de Catalunya. Va ser el comissari, el guionista i l’assessor de tres grans exposicions: la del Modernisme, al Museu d’Art Modern de Barcelona (1990-1991), la de Jaume Massó i Torrents, a la Biblioteca de Catalunya (1994), i la de Pere Calders, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (2000-2001). Va fundar la revista Els Marges, de la qual era codirector des del 1990, i va ser redactor de la revista Recerques (1979-1987) i director o codirector de diverses col·leccions editorials.

Recull de premsa

L'acte es por veure a la videoteca de l'IEC