Torna a les notícies
Vuit-cents científics d’arreu del món analitzen per primer cop, a Barcelona, la biologia amb un enfocament interdisciplinari
11/07/2012

Vuit-cents científics d’arreu del món participen aquests dies en el I Congrés Internacional de Biologia de Catalunya (ICIBICAT), que organitza la Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, amb motiu del seu centenari. Manel Esteller, Ricard Guerrero, Francesc Piferrer o Jordi Bascompte són alguns dels científics que participen en aquest congrés, que té per objectiu analitzar el món de la biologia des d’un enfocament multidisciplinari i transversal, a més d’afavorir el diàleg entre científics joves i científics reconeguts. Segons Josep Clotet, president del Comitè Organitzador del Congrés, actualment hi ha tantes especialitats diferents en l’àmbit de la biologia «que és necessari un congrés com aquest perquè els biòlegs puguin intercanviar tot aquest coneixement» i posa de relleu que s’hagi organitzat un congrés internacional d’aquesta mena a Catalunya, un territori que, ara per ara, «és un pol d’atracció per als científics d’arreu del món». El Congrés clourà dijous 12 de juliol.

«Epigenètica: de la biologia a la malaltia» és el títol de la conferència inaugural del Congrés, que va pronunciar Manel Esteller, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge, el 9 de juliol. Ahir, dimarts 10 de juliol, Tecumseh Fitch, del Departament de Biologia Cognitiva de la Universitat de Viena, va oferir la segona de les conferències plenàries, titulada «The evolution of language»; avui, serà el torn d’Elena Cattaneo, de la Universitat de Milà, amb «Huntingtin from evolution to pathology via the embryonic stem cells»; dijous, Miguel A. Martínez, d’IRSICAIXA, Ricard Guerrero, de l’IEC, i Francesc Piferrer, de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), pronunciaran les conferències «Els orígens del virus de la sida», «Planeta simbiòtic» i «Epigenètica en la recerca ecològica i la producció animal», respectivament.

Finalment, Jordi Bascompte, de l’Estació Biològica de Doñana del Consell Superior d’Investigacions Científiques (EBD-CSIC), oferirà la ponència de cloenda, amb el títol «Xarxes mutualistes: l’arquitectura de la biodiversitat» el dijous 12 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre, al Paranimf de la Universitat de Barcelona. En l’acte de cloenda intervindran Dídac Ramírez, rector de la UB; Ricard Guerrero, secretari científic de l’IEC; Lluís Tort, president de la Societat Catalana de Biologia, i Josep Clotet.

Amb el títol «Global questions on advanced Biology», el Congrés vol ser un exercici de reflexió sobre les actuals fronteres de la biologia i sobre els nous reptes apareguts en aquest camp arran dels grans canvis tecnològics i els espectaculars resultats obtinguts amb aquestes tècniques en anys recents. El Congrés s’estructura en quatre sessions que analitzaran diversos aspectes de la biologia, i que se celebraran a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47), a més de les conferències plenàries, que es fan al Conservatori de Música del Liceu.