Torna a les notícies
Una conferència sobre Primavera silenciosa, de Rachel Carson, obre la celebració del Dia de la Terra a l’IEC
19/04/2012

Ara fa cinquanta anys, el 1962, Rachel Carson publicava Primavera silenciosa, un llibre que denunciava els usos perjudicials sobre els éssers vius ―en especial, els ocells― del diclorodifeniltricloroetà (DDT), que aleshores s’utilitzava com a insecticida. L’obra de Carson, considerada l’origen del moviment ecologista, va centrar la ponència «El poder de la paraula: Primavera silenciosa, un llibre que va canviar el món», que va oferir Mercè Piqueras, biòloga, editora científica, divulgadora i traductora. La conferència va obrir la celebració del Dia de la Terra a l’IEC el 19 d’abril.  El Dia de la Terra se celebra el 22 d’abril arreu del món des del 1970 i pretén conscienciar la ciutadania sobre els problemes ambientals.

A més de Piqueras, en la Jornada va intervenir Carlos M. Duarte, professor d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i director de l’UWA Oceans Institute de la Universitat d’Austràlia Occidental. Duarte va parlar de l’Expedició Malaspina 2010, que té per objectiu explorar la biodiversitat marina i comprendre millor el funcionament de l’ecosistema marí, el més extens del planeta. Tal com va explicar el ponent, l’oceà conté, en bona mesura, les claus per a resoldre els grans reptes de la humanitat però l’exploració marina encara és una tasca pendent: per ara, només tres persones han descendit fins al Challenger Deep, el punt més profund de l’oceà, situat a gairebé onze mil metres de profunditat.

 Miquel Trepat, director del Zoo de Barcelona, amb la conferència «Zoo de Barcelona: aliat de la biodiversitat», va analitzar el paper dels parcs zoològics en la conservació de la biodiversitat i parlarà, entre altres, del cas del dragó de Komodo, l’espècie més gran de llangardaix existent. El Zoo de Barcelona, per a la conservació del dragó de Komodo, forma part del programa europeu de reproducció en captivitat dels programes de reproducció d’espècies amenaçades de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA).

Finalment, Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i membre de l’IEC, va pronunciar la conferència «El paper dels governs subestatals en la lluita contra el canvi climàtic. L’estratègia catalana». Llebot va desgranar quins han estat els avenços, quant als acords internacionals del canvi climàtic, des de la signatura de la Convenció marc de les Nacions Unides contra el canvi climàtic, el 1992, fins ara. També va explciar quin paper estan jugant els ens subestatals i locals, que trameten el coneixement i el sentiment més propers als ciutadans.