Torna a les notícies
La Societat Catalana de Física, filial de l’IEC, premia els millors treballs de recerca de batxillerat sobre física del 2011
15/03/2012

El 16 de març, l'IEC va acollir l’acte de lliurament dels Premis per als Treballs de Recerca de Batxillerat 2011, sobre física, i els premis als seleccionats per a representar Catalunya en la fase estatal de l’Olimpíada Internacional de Física, que tindrà lloc a Bilbao del 20 al 23 d’abril. Les proves, adreçades als estudiants de l’últim curs de batxillerat de Catalunya, es van dur a terme el 10 de febrer. Aquests premis els concedeix la Societat Catalana de Física (IEC), filial de l’IEC, i tenen per objectiu estimular l’interès per l’estudi i la recerca en física dels futurs estudiants universitaris dels territoris de llengua catalana. Va presidir l'acte Josep Enric Llebot, president de la SCF i membre de l’IEC.

Els dos treballs de recerca premiats són «Experiments amb globus en la didàctica de la ciència», de Martí Català i Yanik Lacroix, de l’Institut Lluís de Requesens de Molins de Rei, sota la direcció del professor Lluís Nadal, i «Investigant les petjades astronòmiques de l’antiguitat», de Diana Gabriela Cosovanu, de l’Institut d’Almenar, sota la direcció del professor Fèlix Pueyo. En el primer dels treballs, els autors demostren com amb un objecte tan comú i econòmic com pot ser un globus es poden explicar diferents conceptes científics. Així, per exemple, expliquen com fer explotar un globus amb un flaix o com pot arribar a actuar com una lent convergent. D’altra banda, a «Investigant les petjades astronòmiques de l’antiguitat», l’autora dóna una visió de l’evolució de l’astronomia al llarg del temps i reprodueix alguns experiments d’aquesta ciència que han permès determinar paràmetres com el radi de la Terra, la intensitat del camp gravitatori o la distància entre la Terra i el Sol.

Els dos accèssits són per a Albert Aparicio, de l’Institut Frederic Martí i Carreras de Palafrugell, autor del treball «Experimentant amb l’energia del futur: dye solar cells», que ha estat tutoritzat pel professor Vicenç Gabriel Cara, i per a Francesc Polls, de l’Escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat, autor del treball «Anàlisi del funcionament del motor de Stirling» sota la tutoria del professor Daniel Urbano. Albert Aparicio, en el seu treball, estudia què són les dye solar cells (DSC) o cel·les solars basades en colorants naturals; explica com funcionen, els avantatges que comporten i la seva viabilitat com a energies renovables i més netes. Francesc Polls, d’altra banda, va construir un motor de Stirling i en va estudiar el funcionament.

En l’acte es van guardonar els classificats per a representar a Catalunya en la fase estatal de l’Olimpíada Internacional de Física, que tindrà lloc a Bilbao entre els dies 20 i 23 d’abril d’enguany. Els cinc estudiants que superin aquesta fase participaran en l’Olimpíada Internacional, que se celebrarà a Estònia, del 15 al 24 de juliol, i els quatre primers, a l’Olimpíada Iberoamericana, que se celebrarà a Granada el mes de setembre.