Torna a les notícies
Els reptes de l’ensenyament de la biologia en el segle XXI s’analitzen en una jornada organitzada per la Societat Catalana de Biologia
18/03/2012

«El problema és que es parla de ciència només quan hi ha una catàstrofe, per a explicar-ne la causa; el que caldria, però, és parlar de la ciència per defecte, com una cosa normal, amb l’objectiu d’humanitzar-la». És el que va afirmar Josep M. Gili, biòleg marí i professor d’investigació de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona, en la taula rodona titulada «L’ensenyament de la biologia per a formar ciutadans competents», en la qual també van intervenir Joan Barril, periodista, i Àngel Domingo, biòleg i pedagog. L’acte, que va tenir lloc a la Sala Gaudí de la Pedrera, va obrir la I Jornada de la Biologia a l’Ensenyament i es va emmarcar dins els actes del centenari de la Societat Catalana de Biologia (SCB), filial de l’IEC.

En la seva intervenció, Gili va assenyalar que la missió dels mitjans de comunicació no solament hauria de servir per a divulgar la ciència, sinó per a explicar com es fa la ciència, en què consisteix el mètode científic i com treballa el científic. En relació amb els mitjans de comunicació, Joan Barril va denunciar que «ho estan frivolitzant tot, no solament la ciència» i va assenyalar que «s’hauria de controlar què es comunica». Domingo, d’altra banda, va explicar que «els ciutadans estan molt formats científicament, però el problema és que ens governen polítics que estan molt allunyats de la ciència».

A més de la taula rodona, durant l’acte, diversos professors de biologia van explicar, per mitjà de comunicacions, les seves experiències en la docència. Es van abordar aspectes com els aliments funcionals a l’aula, el disseny d’unitats tutorials multimèdia per a treballar competències en genètica o la presència de la biologia en el cinema. David Bueno, professor i investigador de genètica de la Universitat de Barcelona, divulgador de la ciència i coordinador de la matèria de biologia en les proves d’accés a la Universitat, va pronunciar la ponència «L’ensenyament de la biologia per a formar futurs professionals». En la seva intervenció, Bueno va afirmar que a l’hora d’ensenyar la biologia «cal emocionar els estudiants, i només un professor emocionat pel que ensenya els pot emocionar».

 

El pròxim acte que se celebrarà en el marc del centenari de la SCB és el congrés Global Questions on Advanced Biology, que tindrà lloc a l’IEC del 9 al 12 de juliol.