Torna a les notícies
Es presenta Vi, cos i cervell, el primer llibre que s’endinsa en la complexitat del cervell humà a l’hora de convertir els estímuls en sensacions
16/12/2011

«És un llibre total», és un treball «extraordinari, fruit de quaranta anys d’experiència». Així va definir Salvador Alegret, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, l’obra Vi, cos i cervell, de l’enòleg Ramon Viader, durant la presentació que es va fer el 14 de desembre a l’Institut. El llibre, publicat per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), filial de l’IEC, és el primer que s’endinsa en la complexitat del cervell humà a l’hora de convertir els estímuls en sensacions i anomenar-les correctament. En l’acte de presentació van participar, a més d’Alegret i l’autor, Josep Obiols, president de l’ACCA, i Manuel del Valle, professor del Departament de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va pronunciar la conferència «Llengua i artificial i vi».

Viader dedica una part important de l’obra a la fisiologia del sistema nerviós humà i presenta alguns aspectes de funcions cognitives fins ara ignorats totalment. Se centra en el vi perquè, tal com afirma Josep Obiols, «és un producte molt adient per a l’anàlisi sensorial, ja que la gran varietat i les petites proporcions dels components permeten a l’anàlisi sensorial amb l’anàlisi fisicoquímica, gràcies a la finesa dels sentits i la capacitat de memòria del cervell humà».

L’autor desgrana en detall els sistemes anatomicofisiològics, amb l’objectiu de facilitar al lector una millor comprensió del funcionament de l’aparell sensorial, i descriu de quina manera l’ambient en què es troba el tastador, la pròpia fisiologia i les condicions de salut poden afectar els resultats de les anàlisis. I aquest és un enfocament inèdit, ja que no apareix en cap de les obres clàssiques.

Vi, cos i cervell s’adreça, tal com ha recalcat l’autor, «no solament a estudiants d’enologia, professionals i afeccionats al vi, sinó també a professionals del sector de l’alimentació», ja que la major part dels continguts són aplicables a l’anàlisi sensorial de qualsevol aliment.