Torna a les notícies
L’IEC col·labora en l’exposició «Els camins de l’abstracció, 1957-1978»
05/10/2022

L’escultura Tanca del piano roig de l’artista Joan Vila-Grau, que forma part de la col·lecció d’obres d’art de l’IEC, és una de les peces de l’itinerari d’art abstracte a l’espai públic que forma part de l’exposició «Els camins de l’abstracció, 1957-1978», organitzada per la Fundació Catalunya - La Pedrera. La peça de la col·lecció de l’IEC s’ha ubicat temporalment, fins a mitjans de gener, al claustre de la Casa de Convalescència per fer-la accessible al públic.

El vidrier, pintor i ceramista barceloní Joan Vila-Grau (1932) ha desenvolupat un llenguatge personal emprant fustes reciclades per a crear peces escultòriques. Reaprofitant elements de mobiliari o instruments musicals ―l’obra de l’IEC és un assemblatge de fustes procedents d’un piano desconstruït―, Vila-Grau emprà un sistema additiu i combinatori creant una estructura amb una lògica interna. Les diferents parts són solidàries i constitueixen un tot, però es combinen de manera variable. En aquest sentit, la peça de l’IEC evoca certa musicalitat contrapuntística, a la qual contribueixen les variacions cromàtiques.

L’exposició «Els camins de l’abstracció, 1957-1978. Diàlegs amb el Museo de Arte Abstracto Español de Conca», que es pot visitar a la Pedrera, s’articula a partir dels importants fons del Museu d’Art Abstracte de Conca creat el 1966 pel pintor i col·leccionista Fernando Zóbel, i gestionat des del 1981 per la Fundación Juan March. La mostra posa en relleu la significació d’aquest museu del qual Alfred H. Barr, fundador i primer director del MoMA, va dir el 1967 que era «el petit museu més bonic del món», alhora que també presenta la varietat i la complexitat de les diverses formes que va adoptar l’abstracció durant la segona meitat del segle XX, i mostra les seves principals tendències en els àmbits nacional i internacional, com ara l’informalisme i l’expressionisme abstracte, l’abstracció geomètrica, l’art òptic-cinètic o la pintura de camps de color.

La selecció, que compta amb una setantena d’obres, inclou obres d’artistes espanyols de prestigi internacional, com Antonio Saura, Manolo Millares, Rafael Canogar, José Guerrero, Equipo 57 o Pablo Palazuelo, i també dels principals representants de l’informalisme català, com ara Antoni Tàpies, Modest Cuixart, Joan Josep Tharrats, Josep Guinovart o Albert Ràfols-Casamada, entre d’altres. En la seva presentació a la Pedrera, la mostra es complementa amb un diàleg amb alguns dels principals artífexs internacionals a través de l’obra d’artistes com ara Jackson Pollock, Lee Krasner, Willem de Kooning, Helen Frankenthaler, Jean Dubuffet, Hans Hartung, Alberto Burri, Alexander Calder, Ad Reinhardt, Esteban Vicente o Mark Rothko. L’exposició ha estat comissariada per Manuel Fontán del Junco, Sergi Plans i Marga Viza. Es pot visitar a la Pedrera fins al 15 de gener de 2023.