Torna a les notícies
L’estratègia «del camp a la taula» centra la jornada Europa demana sostenibilitat
16/12/2020

El divendres 4 de desembre va tenir lloc, en format virtual, la jornada Europa demana sostenibilitat, organitzada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans, el Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya i la Universitat de Girona (UdG).

La conferència marc de l’acte va ser a càrrec d’Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat a Girona. La seva intervenció va començar posant sobre la taula els objectius del Pacte Verd Europeu: ser climàticament neutres l’any 2050, respectar i protegir la biodiversitat, impulsar un canvi estratègic en les empreses i que la transició sigui integradora, que no deixi ningú fora.

També va fixar els àmbits d’actuació d’aquest pacte: energia neta, indústria sostenible, construcció i renovació, mobilitat sostenible, eliminació de la contaminació, biodiversitat i estratègia «del camp a la taula». Justament en aquest darrer àmbit es va centrar la jornada i la conferenciant ja va apuntar algunes de les claus per a tenir èxit: «Com a bona estratègia, ha de ser una eina per a transformar el sector agroalimentari europeu, per a impulsar un sistema alimentari just, saludable i sostenible». Per a assolir aquesta fita, va explicar, caldrà: «La coordinació de polítiques transformadores, valorar els pagesos, ramaders i pescadors com a part fonamental per a gestionar la transició i una estratègia global de protecció de la biodiversitat».

Entre els objectius fixats per al 2030 per a una producció sostenible d’aliments, va parlar de «reduir a la meitat l’ús de plaguicides químics, reduir un 20 % l’ús de fertilitzants i destinar un 25 % de la superfície agrícola a l’agricultura ecològica».

Finalment, va recordar que no partim de zero i que a Catalunya ja s’han plantejat moltes accions, com el Pla Estratègic d’Alimentació, l’Estratègia Marítima o els plans sectorials de ramaderia extensiva o de prevenció de pèrdues per malbaratament d’aliments, entre altres.

L’acte també va comptar amb les intervencions de Pere Vilardell, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) - Mas Badia i professor de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona; Francesc Domingo, de l’IRTA - Mas Badia i membre de la Junta Directiva de la ICEA, i Lluís Vila, responsable de la Unitat de Sanitat Vegetal del DARP a Girona.