Torna a les notícies
L’Institut d’Estudis Catalans incorpora tres nous membres a la Secció de Ciències i Tecnologia
09/10/2020

El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans va acordar el passat 17 de setembre incorporar tres nous membres adscrits a la Secció de Ciències i Tecnologia. Es tracta de Rosa Maria Poch Claret, catedràtica d’edafologia i química agrícola; Francesc Xavier Grau i Vidal, doctor en química i catedràtic de mecànica de fluids, i Vicenç Torra i Reventós, doctor en intel·ligència artificial.

Rosa Maria Poch Claret és enginyera agrònoma per la Universitat Politècnica de Catalunya i catedràtica d’edafologia i química agrícola de la Universitat de Lleida (UdL), en la qual imparteix classes des del 1992. Es va doctorar a la Universitat de Gant (Bèlgica), on es va especialitzar en micromorfologia dels sòls, àmbit sobre el qual ha realitzat diversos treballs de recerca, com ara el geotreball Mapa de sòls, de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. La seva activitat com a investigadora s’ha centrat també en altres línies de recerca, com l’estudi de l’erosió i la conservació del sòl, la hidrologia de conques, la geoarqueologia i la física del sòl, en les quals ha fet aportacions científiques molt rellevants. És la creadora i directora del Servei de Micromorfologia dels Sòls de la UdL, un centre de referència per a investigadors i doctorands de diversos països, com ara l’Argentina, el Brasil, l’Iran, el Japó o Ucraïna. És autora de més d’un centenar d’articles científics, la major part dels quals han estat publicats en revistes indexades, i coautora de llibres i capítols de llibre. Ha coordinat la versió catalana del Diccionari multilingüe de la ciència del sòl. Ha col·laborat en gairebé trenta projectes de recerca i convenis, i, com a investigadora principal, en quatre projectes competitius. Ha estat investigadora convidada en universitats i centres de recerca de deu països i ha participat en comitès científics de congressos internacionals a la Xina, Corea, Mèxic i Austràlia. Ha presidit la Comissió de Morfologia i Micromorfologia de Sòls de la Unió Internacional de la Ciència del Sòl (2010-2014 i 2017-2018), i ha dirigit la revista Spanish Journal of Soil Science (SECS-CSIC-Universia), del 2011 al 2020. És presidenta del Panell Intergovernamental Tècnic de Sòls de la FAO, des del 2018, i editora associada de Soil Research (CSIRO, Austràlia) i de Geoderma Regional (Elsevier).

Francesc Xavier Grau i Vidal és doctor en química per la Universitat de Barcelona i catedràtic de mecànica de fluids de la Universitat Rovira i Virgili (URV), en la creació de la qual va participar activament i on ha ocupat diversos llocs de responsabilitat, com ara el de director del Departament d’Enginyeria Mecànica (1993-2000), el de vicerector d’Infraestructures i Noves Tecnologies (2000-2002), d’Ordenació Acadèmica i Professorat (2002-2004) i de Política Científica i Acadèmica (2004-2006) i el de rector (2006-2014). Així mateix, ha estat director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la URV (2014-2018), director acadèmic de la Global University Network for Innovation (2014-2016), vicepresident primer de la Xarxa Vives (2016-2018) i vicepresident adjunt de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (2017-2018). L’any 2018 va ser nomenat secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. Com a investigador, s’ha centrat en els camps de la física, la modelització i el control de la transferència de calor, matèria i quantitat de moviment en fluxos industrials i en el medi ambient. Després d’una estada de recerca a l’Institut de Mecànica de Fluids de Tolosa (1983-1984), va introduir a Catalunya els primers treballs en dinàmica de fluids computacionals (CFD). Posteriorment, va fer estades postdoctorals a la Universitat de Stanford i al Centre per a la Investigació de la Turbulència de la NASA (EUA), durant les quals va fer recerca sobre la modelització de fluxos turbulents i va desenvolupar codis de simulació numèrica directa (CSD). Ha participat en més de cinquanta projectes, en la majoria d’ells, com a investigador principal, i en una cinquantena de contractes amb indústries, en gairebé tots també com a investigador principal. Ha dirigit tretze tesis doctorals, i és autor o coautor de més de cent vint publicacions, moltes d’elles referenciades al Web of Science. De les seves contribucions científiques, destaca la descripció de les possibles estructures de flux, la seva pervivència i evolució, que té aplicabilitat en les indústries químiques, les electròniques i en el medi ambient. És cofundador i ha estat director del grup de recerca consolidat ECoMMFIT (Experimentació i Computació en Mecànica de Fluids i Turbulència) de la URV i ha dirigit la creació del 3DINAMICS (túnel de vent numèric de SND de la turbulència i els fenòmens de transport). Ha estat reconegut amb la Distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària (modalitat col·lectiva) i amb el Premi a la Qualitat Docent del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, pel seu lideratge en la creació del model educatiu en els estudis d’enginyeria química a la URV.

Vicenç Torra i Reventós és llicenciat en informàtica per la Universitat Politècnica de Barcelona (1991), on es doctorà en el programa d’intel·ligència artificial (1994). Del 1999 al 2014, va ser científic titular i investigador científic de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC). La seva trajectòria com a docent s’inicià l’any 1991 a la Universitat de Lleida (1991-1992) i continuà a la Universitat Rovira i Virgili (1992-1999), l’Autònoma de Barcelona (1999-2009), la Universitat Oberta de Catalunya (2001-2007) i la Universitat Nacional d’Irlanda (Maynooth) (2014-2020). Actualment imparteix classes a les universitats sueques de Skövde (des del 2014) i d’Umeå (des del 2020), de la qual és catedràtic. Com a investigador ha fet importants aportacions en el camp de la privadesa de dades, com ara la primera comparació empírica de mètodes de protecció de dades categòriques en relació amb el seu risc i la seva utilitat, i, també, en el camp del raonament aproximat i l’agregació d’informació, en el qual destaca la introducció d’una família de conjunts difusos, els hesitant fuzzy sets. És autor de nombroses publicacions, de les quals set són llibres. Entre aquests destaquen Modelització de decisions (2007), en coautoria amb Yasuo Narukawa (Universitat de Tamagawa, Japó) i publicat també en anglès, i Fonaments d’intel·ligència artificial. És fundador i editor de la revista digital Transactions on Data Privacy. Ha estat president de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial (2010-2014); cofundador i president de la sèrie de congressos anuals Modeling Decisions for Artificial Intelligence (2004), celebrats als Països Catalans en nou ocasions, i va participar en la creació del centre Privacy Information and Cyber-Security (PICS) de la Universitat de Skövde (2015).