Torna a les notícies
Quina ha estat l’evolució de la cohesió social en els primers vint anys del segle XXI a Catalunya?
05/10/2020

És la pregunta que es planteja en l’Informe sobre la cohesió social a la Catalunya del segle XXI, coordinat i dirigit per Salvador Cardús, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, i en què han intervingut deu investigadors i una vintena d’experts i que es presenta dijous 8 d'octubre.

L’interès públic per la cohesió social ha anat guanyant importància a mesura que s’ha anat observant l’avenç recent i global dels processos de segmentació comunicativa, de polarització ideològica o de desigualtat econòmica, entre d’altres. Particularment, a Catalunya s’hi ha afegit la preocupació per l’ús polític que s’ha fet d’una suposada fragmentació de la societat catalana arran de la creixent demanda sobiranista.

És per totes aquestes raons que la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va considerar oportú promoure l’elaboració d’un informe a càrrec d’alguns dels seus membres —amb la col·laboració d’altres investigadors— per tal que s’estudiés quina havia estat l’evolució d’aquesta cohesió en els primers vint anys del segle XXI a Catalunya.

Aquest informe presenta una síntesi dels vuit treballs duts a terme pels autors.

L’objectiu principal d’aquest informe, que aplega més de mig miler de pàgines, és afavorir un debat social aprofundit, sense apriorismes i a partir de les millors dades disponibles sobre la cohesió, així com oferir una àmplia diversitat de perspectives per a aproximar-se a un terreny tan complex com aquest. Cal dir que l’informe no fa propostes de política social, sinó que assenyala les qüestions que els autors consideren que caldria que fossin ateses prioritàriament per tal de donar més bones respostes a l’objectiu d’una cohesió social a l’altura dels temps que vivim, les dificultats a què ens enfrontem i les oportunitats que se’ns ofereixen.

S’ha treballat tenint en compte vuit perspectives principals: la demogràfica, la territorial, la sociolingüística, l’econòmica, l’educativa, la politològica, la comunicativa i la sociològica. 

Alguns dels objectius de l’informe de recerca han estat:

Revisar el significat i l’actualitat o no del principi clàssic del catalanisme «Catalunya, un sol poble», així com precisar les variables que, ateses les noves característiques de la societat catalana actual, cinquanta anys després ens haurien de permetre parlar amb propietat de «cohesió social» o de «fractura social i política».

Avaluar el grau de cohesió social, econòmica, cultural i política a Catalunya a partir de dades crítiques, rigoroses i actualitzades, tenint en compte el context internacional i, més particularment, l’àmbit territorial dels Països Catalans.

Considerar quins podrien ser els riscos potencials que un dèficit de cohesió comportaria per al desenvolupament futur de la societat catalana actual.

Generar un debat públic que, com en països de dimensions similars al nostre, permeti establir grans consensos per orientar-ne el desenvolupament futur.

Tanmateix, l’informe no ha pogut considerar l’impacte de la pandèmia de COVID-19 en la cohesió social del país, un fet que haurà de merèixer una nova i especial atenció de la comunitat científica.

Els autors de l’informe són Joaquim ArnauSalvador Cardús, Maria Corominas, Andreu Domingo, Josep Gonzàlez-Agàpito, Marc Guinjoan, Guillem López-Casasnovas, Isidor Marí i Oriol Nel·lo.

La presentació de l’Informe sobre la cohesió social a la Catalunya del segle XXI serà dijous 8 d'octubre a les 11.30 h mitjançant Zoom (ID de reunió: 890 8786 2653; codi d’accés: #44daq). Accés limitat a 100 persones.