Torna a les notícies
L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres a la Secció de Ciències Biològiques
30/01/2020

El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans va acordar el 16 de gener incorporar dos nous membres numeraris adscrits a la Secció de Ciències Biològiques. Es tracta d’Anicet Ramon Blanch i Gisbert, doctor en biologia, i Carme Junqué i Plaja, doctora en neuropsicologia.

Anicet Ramon Blanch i Gisbert es va doctorar en biologia a la Universitat de Barcelona, on actualment és catedràtic del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística. A banda d’impartir-hi classes, ha ocupat diversos càrrecs de gestió a la Facultat de Biologia, com ara el de cap de departament i el de vicedegà, i és investigador del CSIC en excedència. Com a investigador, ha fet recerca en nombrosos projectes nacionals i internacionals sobre la detecció de patògens i indicadors, la transferència genètica horitzontal, la diversitat microbiana en ambients aquàtics i la percepció de quòrum en bacteris. Des del 2010, és director de la Xarxa de Referència en Biotecnologia de la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya i col·labora amb agències de normalització (AENOR i CEN/ISO) en la preparació de mètodes estandarditzats de microbiologia d’aigües. És considerat un dels experts més rellevants a escala mundial en el seguiment de la contaminació fecal d’origen microbià. És autor d’un centenar llarg d’articles, publicats en revistes científiques de referència, i de gairebé un centenar i mig de comunicacions. Des del 1995, és avaluador i auditor científic en diferents àrees dels programes marc de la Unió Europea relacionades amb la microbiologia.

Carme Junqué i Plaja és doctora en psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i catedràtica de psicobiologia a la Universitat de Barcelona. Es va formar com a professora universitària a la Unitat de Psicologia Mèdica de la Facultat de Medicina de la UAB, amb una beca del Ministeri d’Educació i Ciència (1980-1982). Com a investigadora, s’ha centrat sempre en l’estudi de la relació entre el cervell i la conducta mitjançant la ressonància magnètica, tècnica que li ha permès estudiar patologies com els accidents cerebrovasculars, els traumatismes cranioencefàlics i les malalties degeneratives. És autora de nombrosos articles científics, monografies i capítols de llibre. El 1982 s’incorporà com a facultativa adjunta al Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i cofundà la Societat Catalana de Neuropsicologia. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb diverses distincions, com ara el Premi Martí i Julià, de psiquiatria i psicologia, atorgat per l’Institut d’Estudis Catalans (1983); la distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció i la Recerca Universitària com a investigadora reconeguda (2004), i el Premi Ramon Bayés i Sopena a la trajectòria professional, concedit per la Societat Catalanobalear de Psicologia (2019).