Torna a les notícies
L’IEC acull el Sisè Fòrum Forestal de Barcelona
22/11/2019

El dimecres 20 de novembre va tenir lloc a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el Sisè Fòrum Forestal de Barcelona. Nascut l’any 2013 i organitzat per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’IEC, aquest acte té per objectiu col·laborar en la millora i el progrés del sector forestal i de la gestió dels boscos.

La presentació va anar a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA, juntament amb Montserrat Bas, degana del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, i Salvador Ordóñez, membre del Gremi Fusta i Moble.

Ordóñez va explicar que el màxim repte del sector és «intentar que tothom entengui que formem part d’un sistema, un conjunt d’elements interrelacionats que interactuen i es retroalimenten». Així mateix, va apuntar que «la cadena de valor de la fusta comença al bosc però no s’acaba al taller on es fabrica el moble, sinó que no acaba mai, forma part d’un cicle tancat que provoca una nova alimentació, com el bosc».

Bas, per la seva banda, va reivindicar la importància del món forestal, que «exerceix de pont entre l’Administració, els agents privats i la resta d’actors del sector». També va subratllar que «la gestió del bosc ha de servir sobretot per a combatre el canvi climàtic».
Durant la jornada es van posar de manifest alguns dels problemes que ha d’afrontar el sector: el forestal és un col·lectiu petit, que sovint pateix la incomprensió de la societat i, segons van concloure, necessita més finançament. També van subratllar que el repte més important al qual han de fer front és el canvi climàtic.

En la cloenda van intervenir el president de l’IEC, Joandomènec Ros, que es va mostrar molt satisfet d’acollir una troba com aquesta, «per a debatre i trobar solucions a tot allò que ens afecta». Ros va recordar que també és president del Consell de Protecció de la Natura i que «més d’una vegada s’han dit coses que no han agradat massa al sector forestal», però que l’obligació del Consell és «protegir la natura». Finalment, va apuntar que Europa ha fet un replantejament de les polítiques agràries, a favor de la sostenibilitat, i que també acabarà donant noves directrius sobre les polítiques forestals i les de pesca. En aquest sentit, va advertir que caldrà tenir en compte «aquests nous vents».

Per la seva banda, Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, va assegurar que «el sector primari és extremament imprescindible per a Catalunya». També va apuntar que el 63 % del territori català és forestal i que, per això, cal fer «una política de país». Va defensar la necessitat de debatre qüestions cabdals, com ara els recursos que es destinen a l’extinció del foc i els que es destinen a la prevenció, i va advertir que aquest debat haurà de ser «a fons i amb tothom».