Torna a les notícies
Homenatge a Maria Àngels Anglada a l’IEC, coincidint amb el vintè aniversari de la mort de l’escriptora
14/11/2019

El 12 de novembre la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir l’homenatge a Maria Àngels Anglada, organitzat per la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona.  

Amb motiu dels vint anys de la mort de l’escriptora Maria Àngels Anglada (Vic, 1930 - Figueres, 1999), que es commemoren enguany, la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona ha emprès un conjunt d’iniciatives per tal de recordar i homenatjar l’escriptora catalana.

Així, arran de la publicació del volum col·lectiu El llegat de Maria Àngels Anglada (Girona, Càtedra de Patrimoni Literari, 2019), es va organitzar aquest homenatge a l’escriptora, que va ser presidit per Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i va comptar amb la presència de Joandomènec Ros, president de l’IEC; Joan A. Argenter, membre de la Secció Filològica de l’IEC, i Montserrat Jufresa, membre de la Societat Catalana d’Estudis Clàssics i catedràtica de filologia grega.

Ros va donar la benvinguda a l’acte i va afirmar que «aquest homenatge a Maria Àngels Anglada, que va ser membre de l’IEC, era obligat, ja que era una magnífica escriptora». Entre les obres de l’autora, Ros va destacar El bruel de Castelló i Les Closes, ja que «ambdós són textos arrelats al país».

Després van intervenir Montserrat Jufresa, que va desgranar la presència de l’antiguitat clàssica en l’obra d’Anglada, i Joan A. Argenter, que va parlar sobre la relació de Maria Àngels Anglada amb la Secció Filològica de l’IEC.

Finalment va ser el torn de Mariàngela Vilallonga, que va recordar que Maria Àngels Anglada «donava veu a tots aquells que no la tenien». També va subratllar la reivindicació que cal fer del compromís de l’escriptora «amb les persones, amb la llengua, amb la literatura i amb el món clàssic». La consellera va finalitzar la seva intervenció llegint el poema d’Anglada «Quan el nostre poble es retrobarà».

Durant l’homenatge també es va presentar el llibre El llegat de Maria Àngels Anglada, signat per la consellera Vilallonga i per Anna Perera. En el volum, una gran diversitat de veus recorden la vida i l’obra de l’autora.

Com a cloenda, Josep Tero va oferir una versió musicada d’alguns poemes de Maria Àngels Anglada.