Torna a les notícies
La Societat Catalana de Geografia inaugura el curs amb una conferència sobre Alexander von Humboldt
30/10/2019

El dimarts 29 d’octubre la Societat Catalana de Geografia (SCG), filial de l’IEC, va obrir el curs 2019-2020 amb un acte commemoratiu del 250è aniversari del naixement d’Alexander von Humboldt (1769-1859). Josefina Gómez Mendoza, catedràtica emèrita de la Universitat Autònoma de Madrid i sòcia d’honor de la SCG, va oferir la conferència «Alexander von Humboldt. Entre-mundos, entre-épocas».

L’acte el va obrir Josep Oliveras, president de la Societat Catalana de Geografia, que es va referir a Humboldt «com un demòcrata, dotat d’una curiositat immensa, un gran esperit aventurer i d’una important transversalitat de coneixements». Oliveras va comparar la literatura del geògraf alemany amb les obres de Jules Verne, pels mons i les cultures extraordinàries que va descobrir i va descriure amb precisió.


La professora Gómez Mendoza, màxima especialista espanyola sobre l’obra de Humboldt, va apuntar que l’autor tenia clar que «no volia fer un relat de viatges, perquè la seva obligació com a científic era prendre mesures, cartografiar el paisatge» i que «va estar poc temptat a consignar tot allò que es referia a ell mateix, va ser un deconstructor del relat de viatges». La geògrafa també va destacar que en els llibres de Humboldt es veu una clara voluntat de testimoniar la relació entre totes les llengües i les cultures del món. També va referir-se a la seva vinculació amb la figura de Cristòfor Colom. De fet, Gómez Mendoza va explicar que l’alemany es veia a si mateix com el Cristòfor Colom «de la Il·lustració, perquè va visitar els mateixos llocs».

La geografia de les plantes i els quadres de paisatges són algunes de les més grans aportacions de Humboldt al coneixement natural i geogràfic. Però el científic també va ser un savi que va viure el pas de la ciència tradicional a la ciència moderna, i és considerat un dels fundadors de la geografia contemporània.