Torna a les notícies
Joaquim Bruna parla sobre matemàtica industrial en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC
29/10/2019

El 28 d’octubre va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el discurs de presentació de Joaquim Bruna com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC. El discurs portava per títol Una invitació a la matemàtica industrial.

Alícia Casals, presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia, va donar inici a la sessió i va cedir la paraula a Joaquim Bruna, que va explicar per què havia triat la matemàtica industrial per al seu discurs. «De matemàtica industrial se’n fa i se n’ha fet sempre, els enginyers en fan molta. De matemàtiques, sortosament, no només en fem els matemàtics. Però els matemàtics potser no en fan tanta. Dels anys vuitanta cap aquí, en moltes institucions europees i americanes de matemàtiques s’ha cuinat aquest tema de la matemàtica industrial. Aquest terme ha aparegut de manera natural, a causa, principalment, de la necessitat per part dels matemàtics de posicionar-se millor en les convocatòries de recerca.»

Bruna també va explicar què s’entén per matemàtica industrial. «És recerca matemàtica, no orientada internament, sinó motivada per una aplicació industrial d’interès pràctic immediat. Es tracta de crear nova matemàtica, però en un context diferent del tradicional.»

Joaquim Bruna va posar èmfasi en la situació de la matemàtica industrial en l’àmbit europeu, explicant que a Europa «hi ha institucions molt fortes que impulsen la matemàtica industrial. La Societat Matemàtica Europea té un comitè de matemàtica aplicada; hi ha una xarxa europea de matemàtica industrial i una subxarxa espanyola».